Gå til sidens hovedinnhold

- Spetalen er patetisk

SVs Inga Marte Thorkildsen mener Øystein Stray Spetalen må slutte å furte.

Først gikk investor Øystein Stray Spetalen ut mot SVs nestleder Audun Lysbakken, og kalte ham en folkefiende. Så gikk Lysbakken til motangrep - før Spetalen igjen i dag slår kraftig tilbake.

- Jeg betaler i alle fall like mye i skatt til fellesskapet per år som samtlige deltakere på SV sitt landsmøte gjør til sammen, sier milliardæren.

Les også: - Jeg betaler mer skatt enn alle i SV til sammen.

- Patetisk og furtete
Men ikke nok med det - Spetalens uttalelser får nå SV-topp Inga Marte Thorkildsen til å fyre seg opp. Hun karakteriserer Spetalen som patetisk.

- Det er helt uinteressant om Spetalen betaler samme sum i skatt som en stor andel av befolkningen eller en partigruppe. Jeg synes sammenligningen er helt meningsløs, sier Thorkildsen til Nettavisen.

Hun mener det er helt rimelig at Spetalen betaler like mye i skatt som samtlige deltakere på SVs landsmøte.

- Det skulle bare mangle. Det er helt rimelig at han betaler mer i skatt enn en vanlig forsamling med folk som SV-ere vil være, fordi han har en så ufattelig høy inntekt, sier SV-eren.

Thorkildsen sier Spetalen like gjerne kunne ha sammenlignet det han betaler i skatt med for eksempel alle som bor i de kommunale blokkene på et sted - eller alle innbyggerne i en liten kommune.

- Poenget er at han har råd til det. Han merker det jo ikke i spesielt stor grad, sier hun.

- Blir du provosert av Spetalen?

- Egentlig ikke. Jeg synes egentlig det er litt patetisk, for han fremstår som veldig furtete, sier Thorkildsen.

- Det er ikke synd på Spetalen
Thorkildsen påpeker at hele poenget med skattesystemet i Norge, nettopp er å utjevne forskjellene mellom fattig og rik.

- Hele poenget med skattesystemet er jo at vi skal betale etter evne, og at vi ikke ønsker at forskjellene i Norge skal øke. Så skattesystemet skal også virke utjevnende så det ikke blir så stor forskjell mellom de som har lite og de som har mye, sier stortingsrepresentanten, og legger til:

- Derfor er det rimelig at en som Spetalen betaler en større andel av sin inntekt, fordi han har muligheten til det, rett og slett, sier hun bestemt.

Hun synes investoren har lite å klage over.

- Jeg synes ikke han har noen grunn til å klage. De gangene han er ute og snakker om skatt, er det fryktelig mye klaging. Og det er litt rart, for jeg kjenner ikke Spetalen som en mann som som må spare for å nyte livets goder. Han har mer enn nok til salt på maten, så det er ikke akkurat synd på Spetalen, sier Thorkildsen.

SV-toppen mener Spetalen heller burde være glad for at vi i Norge har et «spleiselag».

- Han burde være glad for at vi har lagt til grunn at her skal vi spleise og slå oss sammen, for å sikre at alle skal ha et rimelig godt liv og noen av de samme mulighetene for å lykkes i livene våre, sier Thorkildsen.

- Ufritt og utrygt samfunn
Hun lurer på om Spetalen mener at alle skal betale det samme beløpet i skatt, uavhengig av inntekt, eller om han er enig i at de med en høy inntekt skal betale en høyere andel i skatt enn de som har en lavere inntekt.

- Noen ganger lurer jeg på om det han egentlig ønsker seg er litt mer amerikanske tilstander, hvor det er mer sånn at de rikeste beholder mesteparten av sine inntekter og formuer selv, og det er det opp til hver enkelt å klare seg best mulig selv, sier Thorkildsen, og fortsetter:

- Det er jo både et samfunn som er mer ufritt for den jevne mann og kvinne, og mer utrygt. Det er også et samfunn som blir empatisk overfor andre mennesker og mindre forståelsesfullt for at vi er i forskjellige situasjoner alle sammen, og har forskjellige muligheter til å klare oss, sier hun.

Thorkildsen mener også at et samfunn der de rike beholder mer av sine inntekter, vil bli mindre effektivt og mindre produktivt.

- Fordi folk da blir nødt til å i større grad kjøpe helsetjenester på egen hånd, og det rammer igjen næringslivet. For da må man legge opp til en større grad av private forsikringer, og det er også dyrt. Det er dyrt for hver enkelt av oss, men også for bedriftene som må kjøpe forsikringer til sine ansatte, sier hun.

- I stedet for nytt privatfly
Thorkildsen mener Spetalen må slutte å klage, og heller burde være glad for han kan bidra til at så mange mennesker får et bedre liv.

- Spetalen burde være glad for at han har mulighet til å bidra til at masse mennesker får gratis helsetjenester, at pengene hans kan brukes til å forbedre jernbanen i Norge og at pengene hans også går til å bygge barnehager. Tenk så flott da, i stedet for at det går til at han skal kjøpe seg et nytt privatfly eller hva det måtte være, sier hun.

- Spetalen mener Lysbakken harselerer med dem som bidrar mest til fellesskapet. Hva tenker du om det?

- Jeg er ikke enig i det. Jeg synes ikke det er å harselere å si at rike må finne seg i å bidra til fellesskapet etter evne, og at det er rimelig at de derfor betaler en større andel av sin inntekt enn det vanlige mennesker gjør, sier Thorkildsen.

- Jammen mange marxister
Spetalen kaller også Lysbakken, som seiler opp som favoritt til å bli ny SV-leder til våren, konsekvent for marxist.

- Hvis det er marxisme å mene at det er rimelig å betale skatt etter evne, at det også skal gjelde for milliardærer og at skattepengene skal forvaltes av et demokratisk representativt utvalg av befolkningen, så er det jammen mange marxister i dette landet, sier Thorkildsen.

Hun avslutter med å gi følgende råd til Spetalen:

- Senk skuldrene, slapp av litt og nyt livet når du er så heldig som du er. Du har det så ufattelig bra. At du må betale noen millioner kroner ekstra i skatt fordi vi har en rødgrønn regjering, så er det fordi du har mulighet til det, sier hun.

Kommentarer til denne saken