RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spetalen om aksjemarkedet

Sist oppdatert:
Investoren Øystein Stray Spetalen har vært en av de mest profilerte skeptikerne i norsk finansmiljø de siste årene. Børsene har steget 60 prosent så langt i år. Har han snudd i synet på aksjemarkedet
Les også:

Spetalen: - 2004 kan bli nytt katastrofeår
Spetalen om aksjer og oljefondet

iMarkedet har loddet stemningen hos investoren Øystein Stray Spetalen flere ganger i år. Grunnen er at investoren har profilert seg som svært negativ til aksjemarkedet samtidig som Oslo Børs har opplevd en av tidenes største oppganger.

I vinter spådde Spetalen videre nedtur, og sa til iMarkedet at han så Hovedindeksen halvert på to års sikt før markedet skulle snu oppover. Siden den gangen har Hovedindeksen løftet seg nesten 60 prosent. I en artikkel i Finansavisen kommer det frem at investoren muligens har snudd i synet på aksjemarkedet.

Stemmer dette?

Undervurderte renteeffekten

Spetalen sier til iMarkedet at det særlig er effekten av de stadige rentekuttene fra Norges Bank som er blitt undervurdert.

- Man har undervurdert renteeffekten, sier investoren, som blant annet peker på at livselskapene går inn i aksjemarkedet når rentenivået ligger så lavt som dagens situasjon.

Styringsrenten til Norges Bank lå på 7 prosent i desember i fjor, mens stadige rentekutt har fått rentenivået i Norge ned på 3 prosent.

Spetalen sier videre til iMarkedet at han mener det er en betydelig psykologisk effekt i den siste tidens oppgang.

- Jeg tror at børsen gir oppgang, sier Spetalen til iMarkedet, og mener på at oppgangen i aksjemarkedet drar til seg mer penger fra investorene, noe som igjen gir videre børsoppgang.

Og han fortsetter:

- Jeg tror på den psykologiske effekten av børsoppgang, sier Spetalen.

Beholder langsiktig syn

Spetalen beholder imidlertid sitt langsiktige negative syn på aksjemarkedet.

I vinter spådde han altså at han trodde på en halvering av Hovedindeksen på to års sikt før markedet skulle snu oppover.

- 2004 kan bli et nytt katastrofeår, sa Spetalen til iMarkedet i sommer.

Han sa også dette:

- "Overshootingen" kan føre til ytterligere 10-20 prosents oppgang i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere