Gå til sidens hovedinnhold

- Spetalen tar feil

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) slår tilbake, og advarer milliardæren.

- Jeg mener Stray Spetalen tar feil, sier Bård Vegar Solhjell til Nettavisen.

Han slår dermed tilbake mot milliardæren Øystein Stray Spetalen, som lørdag går krast ut mot Solhjell. Spetalen mener miliøvernministren er alt for skråsikker på at klimaendringene er menneskeskapte.

- Han har sikkert lest mye, men jeg tror det er veldig viktig å skille mellom hobbyteorier og vitenskap. Jeg tror det er veldig farlig å høre på hobbyteorier, sier Solhjell.

- Hjelper ikke å være geolog
Spetalen mener også at han har bedre forutsetninger enn Solhjell til kunne sette seg inn i klimaforskningen.

- Jeg har i hvert fall vesentlig mer vitenskapelig bakgrunn til å sette meg inn i slike rapporter enn Solhjell, som bare er skråsikker, sier Spetalen til Nettavisen NA24.

- Jeg er utdannet geolog og derfor har jeg gode forutsetning til å lese fagartikler rundt temaet. Jeg leser mange argumenter for at CO2 har stor påvirkning og mange for at det har lite, men jeg har ikke trukket noen konklusjon, sier han.

Solhjell mener imidlertid at det hjelper lite at Spetalen er geolog.

- Når det gjelder vitenskapen er det jo slik at det gjelder verken å være geolog eller statsviter, som jeg er, det hjelper bare å lytte til den vitenskapelige dokumentasjonen, sier Solhjell.

- Bortimot all forskning sier det
Han påpeker at forskningen på området er «ekstremt overbevisende».

- Det er jo ikke slik at bare noen sier at klimaendringene er menneskeskapte. Det er slik at bortimot all forskning, det vil si forskningen som er seriøs, sier at det er menneskeskapt, sier han, og fortsetter:

- FNs klimapanel, som er verdens største forskningsprosjekt, der alt skal gjennom masse runder med kvalitetssikring, har konkludert veldig klart med at vi har menneskeskapte klimaendringer. De skal legge fram sin nye rapport i høst, og den kommer til å understreke alvoret, sier ministeren.

Han viser til at klimaendringene blant annet måles gjennom at vi har hatt en temperaturøkning på 0,8 grader fra industriell tid.

- Det måles også gjennom at det siste tiåret er det varmeste vi noen ganger har målt, og det kommer fram gjennom effekter som den økte issmeltingen i Antarktis og gjennom mer ekstremvær. Havforsuringen er også en konsekvense av temperaturøkningen, sier Solhjell, og legger til:

- Det skyldes flere ting - mest CO2-utslipp, men også metan og andre gasser.

- Bør lære å sjekke kilder
Spetalen startet debatten gjennom en e-post der han kommenterer observasjoner fra NASA og Storbritannias meteorologiske institutt, som ble omtalt i en artikkel om global oppvarming i Finansavisen.

Rapporten fra Storbritannias meteorologiske institutt sier at det ikke har vært noe temperaturstigning på 16 år. NASA vedgår at dette har ført til at man tror at global oppvarming har stoppet opp.

Mange reagerte, blant annet Gunhild Stordalen.

- Som vitenskapsmann er det første Spetalen bør lære å sjekke sine kilder godt, sier Stordalen til Nettavisen.

- Oppslaget i Finansavisen i går referer til en artikkel i britiske Mail on Sunday 13. oktober i fjor, av David Rose. Allerede dagen etter la Met Office ut motsvar på sine nettsider. Avisa måtte selv beklage. Dette er med andre ord en feilaktig påstand som kilden selv for lengst har tilbakevist på alle punkter, fortsetter hun.

Stordalen mener imidlertid det er helt greit at Spetalen stiller spørsmål.

- Problemet er ikke at han stiller spørsmål, men at han ikke vil høre på svarene, sier hun til Nettavisen, og viser til sin kronikk.

- Ytterliggående standpunkt
Også Bård Vegar Solhjell reagerte og tvitret følgende:

«Bomskudd fra Øystein Stray Spetalen om global oppvarming. Klimaskeptikere må møtes med harde fakta». Det var denne reaksjonen som igjen fikk Stray Spetalen til å angripe miljøvernministeren.

Solhjell mener imidlertid at klimaskeptikernes standpunkt er «ytterliggående».

- Vår beste kunnskap mener at vi har menneskeskapte klimaendringer, da er det et ganske ytterliggående standpunkt å mene det motsatte, sier Solhjell, og påpeker samtidig at han selv ikke er noen fanatiker på området, men bare lytter til vitenskapen.

- Vil tape stort på handle for sent
Milliardæren mener også at Norge har tapt mye penger på skråsikkerhet og manglende kunnskap.

Spetalen advarer mot nettopp det å være sikker på noe når det gjelder klima.

- Med min naturvitenskapelige bakgrunn vet jeg at det kan koste deg dyrt å være skråsikker på det ene eller det andre innen vitenskapen. Den store faren for miljøvernforkjemperne er at de blir tilsidesatt av klimareligionsfanatikerne, sier Spetalen, og viser til det han mener er en stor feilinvestering.

- Norge har kastet bort 20 milliarder kroner på Mongstad uten å ha teknologisk bakgrunn. For å løse et problem må du ha kunnskap, ikke ferdige konklusjoner, sier Spetalen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Solhjell er heller ikke her enig.

- Jeg mener vi taper store penger i Norge og andre land ved å handle for sent. For kostnadene ved å håndtere klimaendringene vil bli større enn å stoppe dem, mener han.

Han sier vi må legge til grunn at vi vil få mer ekstremvær på grunn av klimaendringer.

- Det vil koste oss mye penger, blant annet ved opprydding. Klimaendringer kommer til å føre til dårligere forhold for matproduksjon, og flom. Jeg mener hans tenkning er helt feil, for å være føre var er mye billigere for Norge, mener Solhjell.

- Har dere kastet bort 20 milliarder kroner på Monstad?

- Nå har vi brukt langt mindre enn det på Mongstad. De pengene vi har brukt er sannsynligvis avgjørende for vår evne til å takle klimaendringen, at vi har den teknikken. Hvis vi klarer å få den teknikken opp, kommer det til å ha enorm effekt, og der har kanskje Norge kommet lengst i Europa, sier han.

- Tar gjerne en prat med Spetalen
Solhjell sier han, selv om han er uenig med Spetalen, er glad for at han kommer med sitt syn.

- Jeg mener det er bra at Øystein Stray Spetalen lufter sin tvil til vitenskapen, for vi har veldig mange nordmenn som er klimaskeptikere.

- Jeg mener at en debatt om det er ganske viktig, for før vi er enige om at vi må handle, er det veldig vanskelig å få flertall for å handle, sier Solhjell, og legger til at han gjerne møter Spetalen for å diskutere uenigheten.

- Jeg setter meg gjerne ned med Spetalen på mitt kontor, og gjerne med en klimaforsker eller to, som kan være dommer over hva som er riktig, sier han.

Kommentarer til denne saken