Den tyske forbundskansleren, Olaf Scholz, har besluttet å sende tyske stridsvogner av typen Leopard 2 til Ukraina. Det melder den tyske storavisen Spiegel tirsdag.

I tillegg vil Tyskland åpner for at flere land, deriblant Polen, kan få sende sine Leopard-stridsvogner til Ukraina. Noe de tidligere har vært avhengig av godkjenning fra Tyskland for å gjøre.

Nyheten er foreløpig ikke bekreftet fra offentlig hold.

USA følger trolig etter

Tysklands kunngjøring skjer etter meldinger om at den amerikanske presidenten Joe Biden vurderer å sende stridsvogner av typen M1 til Ukraina. USA og Tyskland skal ha hatt samtaler den siste uka, og det er ventet at også USA nå kommer til å sende stridsvogner.

Amerikanske tjenestemenn opplyser at en kunngjøring kan ventes i løpet av inneværende uke, skriver The Wall Street Journal. Også Reuters får bekreftet planene fra to anonyme kilder i Biden-administrasjonen.

En eventuell amerikansk beslutning om å forsyne Ukraina med Abrams M1-stridsvogner vil bli tatt i samråd med Tyskland.

Verken Det hvite hus eller Pentagon vil kommentere opplysningene.

Abrams M1-stridsvognene ble tatt i bruk av det amerikanske forsvaret i 1980, men har siden gjennomgått flere oppgraderinger. Det er bygd over 10.000 av dem, og USA har benyttet dem både i Irak og Afghanistan. Flere land har denne typen stridsvogner i sitt arsenal, blant dem Egypt, Kuwait, Saudi-Arabia og Australia.

Pentagon-motstand

Ifølge tyske medier har den tyske regjeringen tidligere gjort det klart at det bare blir aktuelt å sende Leopard 2-stridsvogner dersom USA bidrar med Abrams M1-stridsvogner.

En høytstående tjenestemann i Pentagon, Colin Kahl, opplyste i forrige uke at USA inntil videre ikke var villig til å etterkomme Ukrainas ønske om å sende slike stridsvogner.

Hvorvidt USA nå følger etter Tyskland, er foreløpig ikke kjent.

Svært kompliserte

– Vi er nok ikke der ennå. Abrams-stridsvognene er svært kompliserte. De er kostbare. Det er vanskelige å trenes opp til å bruke dem. De har jetmotor, sa Kahl 19. januar.

Ifølge The Wall Street Journal skal Biden ha kommet på gli i spørsmålet etter en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz to dager tidligere, 17. januar.

Biden skal i samtalen ha gått med på å revurdere USAs nei, til tross for Pentagons motstand mot å sende de avanserte stridsvognene til Ukraina.

Trenger 300

En tysk tjenestemann opplyser til avisen at Washington og Berlin har ligget i intense forhandlinger den siste uka, og at det nå ser ut til å nærme seg en løsning.

Det samme melder Bloomberg News, som viser til «anonyme kilder med kjennskap til saken».

Ukraina har lenge bedt Vesten om moderne stridsvogner, men har bare fått tilsagn om fire Challenger 2-stridsvogner fra Storbritannia, samt ytterligere åtte på et senere tidspunkt.

Den ukrainske generalstaben har på sin side anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som kontrollerer 18 prosent av landet.