RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spillbransjens største løgner

Sist oppdatert:
Overrasket over at «Grand Theft Auto IV» ble utsatt? Ikke vi heller.

Spillutviklerne, og i sær spilldistributører, er notoriske løgnere. Slik fremstår det for oss vanlige spillere, som opplever at stortitler og spillkonsoller blir utsatt gang på gang.

I denne artikkelen ser vi på hva de store spillhusene og utviklerne har lovet oss, og hva de har levert.

Sony ett år etter

La oss begynne med Playstation Portable. Opprinnelig skulle denne etterlengtede håndholdte spillkonsollen og mulitmediemaskinen fra Sony lanseres verden over i slutten av 2004. Det skulle ta nesten et år før den dukket opp i Europa.

Bare et fåtall maskiner ble lansert i Japan i desember 2004, og ny dato ble annonsert for USA: Mars 2005. Sony lovet ingenting for Europa, men folk flest håpet og trodde likevel at maskinen ikke ville drøye lenge etter våre amerikanske spillvenner. Den gang ei.

PSP ble ikke lansert i Europa før i september 2005, et snaut år etter at den først antatte slippdatoen.

Sony var løse med løftene ved lanseringen av Playstation 3 også. Opprinnelig dukket datoen «Våren 2006» opp på en offisiell nettside for Playstation. Mange regnet likevel med at dette gjaldt Japan, men at vi måtte vente et år også denne gangen, var det få som trodde.

Playstation 3 ble lansert i mars 2007, et godt stykke unna våren 2006.

- Hver tredje Xbox 360 dør

Heller ikke Microsoft har holdt sin sti ren med Xbox 360. De klarte riktignok å holde seg innenfor den forventede slippdatoen, 22. november 2005 i USA og 2. desember 2005 i Europa.

Forbrukerne var likevel ikke helt fornøyde og mente at Microsoft ikke klarte å levere nok konsoller, men slik er det alltid.

Microsofts groveste løgn rundt Xbox 360 dreier seg imidlertid om antall maskiner som går i stykker.

Microsoft hevdet at feilprosenten på Xbox 360 lå mellom tre og fem prosent, men mengden av innlegg og diskusjoner på internett om problemer med konsollen, antydet en ganske annen virkelighet.

En artikkel publisert av Dailytech.com hvor en ansatt i spillbutikkjeden EB Games hevdet at så mye som 30 til 33 prosent av Xbox 360-maskinene feilet, satte i gang en pressestorm som tilslutt fikk Microsoft til å innrømme at feilraten er høyere enn de så langt hadde påstått.

Hvor er Wii?

Nintendo og deres Wii klarte lanseringstidspunktet langt innenfor rimelighetens grenser, men spillgiganten leverer likevel ikke varene, bokstavelig talt.

Nintendo har størst fokus på markedene i USA og Japan, noe som har ført til enorm etterspørsmål og tomme butikkhyller i Europa og spesielt i Storbritannia.

Den amerikanske nettsiden IGN.com siterte Nintendos sjef i Kanada, Ron Bertram, som hevdet at en million Wii-konsoller ville være tilgjengelig i USA ved lansering, men Nintendo gikk ut dagen etterpå og hevdet at Bertram var feilsitert. Nintendo bekreftet at fire millioner konsoller ville være tilgjengelig på verdensbasis, og at flesteparten av disse ville gå til USA.

Sist Spillmagasinet sjekket, var det nok Wii-konsoller tilgjengelig for etterspørselen i Norge. Per juni 2007 er fremdeles etterspørselen større enn tilbudet i USA, ifølge nettleksikonet Wikipedia.org.

Men nok om konsollene, også spillutviklerne prøver å lure oss så godt de kan.

- Killzone 2-videoen er ekte

Under spillmessen E3 i 2005 ble oppfølgeren til det helt ok spillet «Killzone» vist frem, og en samlet spillpresse kunne ikke tro sine egne øyne over hva de fikk se i traileren fra spillet.

Det var også få - med rette - som stolte på at videoen, som så ut som et opptak fra inne i spillet, var ekte.

Viseadministrerende direktør i Sony Computer Entertainment America, Jack Tretton, hevdet likevel at «Killzone 2»-videoen var «in game» og virkelig vare.

Dette viste naturligvis å være det reneste sludder og pølsevev. To år etterpå, under E3 2007 ble spillet vist frem igjen, og denne gangen var det andre boller. Men spillet ser bra ut, det skal vi være med på.

Sony gjorde den samme tabben med PS3-lanseringspillet «MotorStorm», som igjen viste et spill som bare så for bra ut. Selskapet påstod ikke denne gangen at bildene fra selve spillet, så traileren var i beste fall tvilsom.

Rett skal være rett også her: «MotorStorm» er så langt det peneste spillet til Playstation 3, bare ikke pent.

Dømt for ulovlig reklame

Sony er ikke de eneste som liker å pynte på virkeligheten for spillene sine.

Foran lanseringen «Call of Duty 2» kjørte Activision ut en TV-reklame som utga seg for å være ekte bilder inne fra spillet. Grafikken er mildt sagt slående, men har ingen rot i den ekte varen. I virkeligheten har spillet grafikk som et mobilspill i forhold.

Tre forbrukere klaget Activision inn for det britiske svaret på Forbrukerombudet, og fikk medhold. Dermed ble reklamen fjernet fra TV-skjermen i sin daværende form.

Disse to spillutgiverne er langt fra de eneste som bruker slike bilder, det er snarere en vanlig praksis blant spillprodusenter.

Satiretegnerne i Penny-Arcade harselerer sågar over temaet, og lanserte uttrykket «bullshot» (en miks av de engelske ordene «bullshit» og «screenshot») i en av stripene sine.

Utsatt, utsatt og utsatt igjen

Noe av det minst troverdige i spillindustrien er utgivelsesdatoer. Spill blir notorisk utsatt, annonseringer og slippdatoer blir aktivt brukt for å styre analytikere og aksjekurser på rett vei.

«Duke Nukem Forever» er en parodi på et «kommende spill» og kunne vært omdømt til «Duke Nukem Forever Late». Men dette spillet er det få som faktisk tror kommer.

Verre var det da med stortitler som «Half-Life 2» - spillet fikk slippdatoen september 2003, men kom ikke før 16 november 2004, over et år senere.

Dette samme gjaldt skytespillet «S.T.A.L.K.E.R.» som etterhvert ble kalt «det nye Duke Nukem».

Og det ser ikke ut som om spillbransjen har planer om å holde ord fremover heller. Nylig ble «Age of Conan» utsatt - igjen - men verst er kanskje skuffelsen over «Grand Theft Auto IV».

Spillet skulle vært klart til PS3 og Xbox 360 den 19. oktber 2007, men er nå utsatt til en gang i første halvår av 2008 . Om du vil stole på det.

Listen over utsatte spill er nesten like lang som listen over spill, så vi stopper her.

Hva er du skuffet over? Skriv inn din mening kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere