*Nettavisen* Nyheter.

Spilleautomatene skal bli snillere

Har du et edruelig forhold til spilleautomater? Hvis ikke kan dette kanskje være en god nyhet for deg: nye og mindre aggressive automater skal fra september erstatte dagens spilleautomater for å bekjempe spillavhengighet.

01.09.04 10:45

De blinker mot deg og lokker med gevinst. Alle har vel en eller annen gang vært fristet til å putte noen mynter på en spilleautomat. Men for de fleste av oss er disse sekunders ekstra spenning i hverdagen unntaket heller enn regelen. For andre ender fristelsen i økonomisk ruin, ødelagte familier og selvmord.

Økende problem
Det spilles for milliarder av kroner hvert år i Norge, og i stadig økende omfang. En undersøkelse gjort av Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at nærmere 50 000 personer har eller har hatt pengespillproblemer her i landet, og de fleste av disse er avhengige av spilleautomater. Spilleavhengighet blant ungdom blir i økende satt søkelyset på. En regner med at omtrent 16.000 barn og unge lider av denne manien her til lands. Funn fra studier har i følge NOVA vist at spilleavhengighet eller spilleproblemer blant unge som oftest starter tidlig, gjerne allerede ved 10-årsalderen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skader psyken
Spilleavhengighet fører ofte til bunnløs gjeld. Spilleproblemer hos barn og unge har vist seg å føre til økt grad av lovovertredelser og kriminalitet, nedsatte skoleprestasjoner og mer problemer med rusmidler. Det er også funn som tyder på en sammenheng mellom spilleproblemer og unges mental helse. Spilleavhengig ungdom lider oftere av depresjon, ensomhet og selvmordstanker. Det er gutter som spiller mest, og omfanget av pengespillproblemer er vesentlig høyere blant gutter enn blant jenter.

Automatmonopol
I juni 2003 vedtok Stortinget bestemte at Norsk Tipping skal ha monopol som operatør på utbetalingsautomater fra 2006. Dette sosialpolitiske vedtaket ble fattet for å begrense omfanget av spilleavhengighet i Norge. Problemet rammer også unge, og myndighetene mener at strengere kontroll med markedet er helt nødvendig for å bekjempe denne utviklingen. Endringene medfører at dagens gevinstautomater skal fjernes og erstattes av Multix–automatene. De nye maskinene er utviklet av Norsk Tipping og skal begrense faren for spilleavhengighet.

Mindre aggressive
De nye og mindre aggressive automatene skal fra september erstatte dagens spilleautomater, og fra 2006 blir dette de eneste utbetalingsautomatene i Norge. Multix-automatene skal være snillere enn dagens gevinstautomater. Derfor er det lagt inn flere stopp-elementer som skal sørge for at folk ikke blir hektet. Spilleren kan ikke tape eller vinne like mye som før, toppgevinsten reduseres fra dagens 2000 kroner til 1500 kroner. Automatene skal bare utplasseres i kiosker, barer, restauranter og hoteller og på godt synlige steder. Dagens 18 500 automater reduseres dessuten kraftig til bare 10.000

Klikk på bildet for å forstørre.

Skal sikre aldersgrensen
Det er liten tvil om at aldergrensen på automatspill ikke fungerer. Ungdom under 18 år spiller like mye på pengeautomater som de mellom 18 og 24. Både for å sikre at 18-årsgrensen overholdes og for å dempe elementer som utløser spilleavhengighet, innføres nå gevinstkvittering på de nye automatene. Dette innebærer at spilleren må løse inn gevinsten hos lokalinnehaveren.

Gode behandlingsresultater
Spillegalskap eller spilleavhengighet er en mani der man må vende tilbake til automatene for å vinne de pengene man har tapt tilbake. Mange mister oversikten over egen økonomi og spillingen blir hovedinnholdet i livet. Spilleavhengighet er i det norske diagnosesystem for psykisk helsevern klassifisert under kategorien vane- og impulsforstyrrelser. Behandlingsresultatene for spillavhengige er imidlertid gode. De fleste som søker hjelp klarer å få bukt med spillavhengigheten i følge Hjelpelinjen for spilleavhengige. Første skritt på vei mot å bli kvitt avhengigheten er for mange å ringe Hjelpetelefonen, som har telefon: 800 800 40. Denne tjenesten er gratis og har åpent hver dag fra kl. 9-21.

Kilder: Lotteritilsynet, Statistisk Sentralbyrå, Norsk Tipping, NOVA-rapporten "Underholdning med bismak".

Les mer om ungdom og spillavhengighet på NOVAS hjemmesider
Er jeg spilleavhengig? Ta testen her:

Relaterte saker på ung.no:
Nyttige linker om spilleavhengighet
Ungdom og pengespill

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.