*Nettavisen* Nyheter.

Spillene som gjør deg kreativ

Den beste moroa lager man selv.

29.11.10 08:51

Spill kommer i alle farger, former og fasonger, men det er lett å få tunnelsyn når man ser alle volds- og sportsspillene i hylla hos den lokale spillforhandleren. Det er ingen hemmelighet at voksenspillene dominerer markedet med overlegenhet, men det er fortsatt mye sjarmerende og barnevennlig moro å finne i høystakken. Her går vi gjennom en håndfull spill som både er barnevennlige, lærerike og stimulerer kreativiteten til poden.

«The Sims 3» (PC, Mac, Mobil)

Det er nok ikke mange spillserier som med rette kan kalles husholdningsnavn, men «The Sims» kvalifiserer definitivt. De fleste har et eller annet forhold til livssimulatoren og de såkalte «Sims»-ene som befolker den. Det er rett og slett noe herlig fascinerende med å ta styring over andres liv og se hvordan ting utspiller seg.

I det tredje tilskuddet til serien har man flere muligheter enn noen gang, blant annet via en langt åpnere spillverden og muligheten til å utforme hele byer. Her får man sjansen til å innrede egne hus, nabolag og byer. Samtidig lar spillet en kjenne litt på voksenlivet innenfor trygge rammer. Om man spiller det på PC så er det også mulig å laste ned andres egenlagde innhold - helt gratis.

«WarioWare D.I.Y.» (DS)

Klikk på bildet for å forstørre.

Om «The Sims» er et husholdningsnavn så er definitivt Mario det, og den ikoniske spillhelten er sannsynligvis den mest gjenkjennelige spillfiguren der ute. Like kjent er ikke den onde tvillingbroren Wario. Han har likevel fått en egen serie med spill, og «WarioWare D.I.Y.» er det mest spennende av dem alle.

I dette spillet skal du faktisk lage dine egne spill, og det ved hjelp av en rekke kreative verktøy. Her kan du nynne eller komponere egen musikk, tegne spennende omgivelser og flette det hele sammen til et minispill. Spillet har omtrent uendelig varighet, og kommer samtidig med 90 ferdiglagde brett om kreativiteten skulle trenge en pause.

«Spore» (PC, Mac)

Dette spillet kommer fra Will Wright, hjernen bak «The Sims»-serien, og er sannsynligvis det mest kreative og ambisiøse prosjektet hans per dags dato. For der du i «The Sims» skal simulere én person eller én families liv, skal du her utvikle din egen art og ta over universet. Rimelig ambisiøse saker, altså.

Man begynner på cellestadiet, og foretar videre ulike valg som har en innvirkning på alle de kommende stadiene. Her velger du om du vil være planteeter, hvordan du skal se ut, ulike egenskaper og det hele skjer gjennom en sømløs og dynamisk prosess. Du utvikler deg til stadig mer kompliseret arter, der spillet bråvender med jevne mellomrom og kombinerer en rekke ulike sjangere. Dette er fantastisk lærerikt, og stimulerer også kreativiteten på flott vis.

«LittleBigPlanet» (PS3)

Dette spillet er så unikt og banebrytende at det faktisk startet sin egen sjanger, kalt «Play, Create, Share». Kort fortalt går spill i denne sjangeren ut på at brorparten av alt innhold er brukerskapt, og deles kostnadsfritt mellom ulike spillere. Det gir spillene en fantastisk varighet, noe «LittleBigPlanet» sine over 2 millioner spillerskapte brett beviser.

Dette er i utgangspunktet et plattformspill i stil med for eksempel Mario, og gjør den delen veldig bra. Magien ligger likevel i de svært kraftige skaperverktøyene man får tilgang til, som lar en gjøre alt fra å gi hovedpersonen Sackboy kreative kostymer til å skape omfattende spillbrett. Og skulle det ikke friste å lage eget innhold så er det som sagt ekstreme mengder gratis, brukerskapt innhold å ta et dypdykk i.

«LittleBigPlanet» får en oppfølger i løpet av 2011, som også lover svært godt. Her vil man blant annet få mulighet til å lage helt egne spill.

Klikk på bildet for å forstørre.

«EA Create» (PC, Mac, PS3, Wii, Xbox 360)

Dette er det aller ferskeste spillet på denne listen, og kanskje det mest alternative. Der de andre har et veldig tydelig konsept og rammeverk er dette nemlig nærmere ren lek enn noe som helst. Her lager du i stor grad dine egne utfordringer, selv om spillet naturligvis kommer med en rekke forhåndslagde også.

Her kan man i bunn og grunn gjøre hva man vil, både alene og med venner, og det er fullt mulig å bare lage artige spillbrett og dekorere og befolke de med hva man måtte ønske. Det er likevel ingen tvil om at spillets avanserte fysikksystem gjør det veldig artig å igangsette kreative dominoeffekter eller lage intrikate gåter for hverandre. «EA Create» er akkurat så gøy som du gjør det til selv!

«ModNation Racers» (PS3)

Her har du det første offisielle spillet i «Play, Create, Share»-sjangeren etter «LittleBigPlanet», og det bygger naturligvis mange på de samme styrkene som nevnte. Her er det likevel større fokus på det estetiske og utseendemessige, og det føles på mange måter enda mer personlig enn «LittleBigPlanet».

Basisen her er et kjapt og lekent gokartspill, og spillet streifer aldri bort ifra det faktum at man skal kjøre om kapp med bil. En stor del av opplevelsen er likevel å skreddersy spillfiguren din og bilen hans akkurat slik du vil, og mulighetene er uante. Spillet kommer også med et solid banebyggingsverktøy som benyttes på artig vis – her skal du nemlig kjøre opp banene selv.

Har du forslag til spill vi ikke har nevnt her? Bruk diskusjonsfeltet under saken til å tipse leserne våre om andre spill som gir skaperglede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.