RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spiller seg fra jobb og dame

Foto: Crestock (Crestock)
Norske unge menn som søker hjelp for spillavhengighet øker sterkt.

(SIDE2:) Tross en ny og strengere pengespillpolitikk, og varslede nye forbud mot internasjonale pengespill på nettet, er cirka 50.000 nordmenn rammet av det Helsedirektoratet kaller alvorlig spillavhengighet.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Og verst er det for unge menn som spiller pengespill på nettet.

Oppsøker hjelp for sent
- Vi får henvendelser fra unge menn som har mistet kjæresten, jobben eller droppet ut av utdanningen fordi de er spillavhengige, sier psykolog Randi Skjerve ved Blå Kors Senter.

- Søk hjelp tidligere, så er det større sjanse for å unngå så alvorlige konsekvenser, sier hun til Side2.

Skjerve sier at de får flere henvendelser fra nettspillavhengige nå enn tidligere.

- Det er nok fordi mediene har skrevet mer om det. Offentlig oppmerksomhet gjør temaet mindre tabubelagt og senker terskelen for å søke hjelp, sier hun.

SINTEF Helse fant i sin rapport «Gamling behavior and gambling problems in Norway» fra 2007 at spillavhengighet både kunne gi depresjon og søvnplager. Hjelpelinjen for spilleavhengige oppgir i sin statistikk at 80 prosent sier at de har opplevd angst eller depressive reaksjoner.

Felles for de fleste når de søker hjelp er også at de ikke helt vet hvorfor de gjør som de gjør.

Problemet er ofte større for menn fordi de har en høyere terskel for å søke hjelp. Når de først søker behandling, har de ofte slitt i flere år for å få bukt med avhengigheten.

Bruker tid på ting vi er glad i
- Det er ingenting galt i å bruke mye tid på aktivitet man er glad i. Det er først når spillingen går ut over jobb, utdanning, fritidsinteresser og mennesker vi er glade i, at det blir et problem, sier Skjerve.

Folk som er avhengige oppgir at de oppfører seg som de gjør fordi det gjør dem gladere, det tar bort ubehagelige tanker og det er spennende.

- Et stort problem for spillavhengige er at dette blir et pengesluk og etter hvert en desperat jakt på å få tilbake de tapte pengene, sier Skjerve.

Som ved rusproblematikk, tilbyr Blå Kors Senter også hjelp til de som står nær en spillavhengig.

- Nesten uten unntak blir avhengigheten et problem i forhold til arbeidsplass, partner , venner og barn. Pårørende kan få hjelp hos oss til å ivareta seg selv i den vanskelige situasjonen de er i, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere