Spillgigant dropper DRM

Foto: (EA)

Electronic Arts lanserer PC-spillet «Sims 3» uten streng kopibskyttelse.

29.05.09 11:22

Foto: (EA)

(Spill): Verdens største spillselskap dropper kopibeskyttelsen (DRM) på verdens mest solgte spill. Det kan være siste spikeren i kista for DRM, skriver nettsiden The Inquirer.

EA fikk svært mye kritikk for den i overkant strenge kopibeskyttelsen SecuROM på livsimulatoren «Spore» da det ble lansert i september 2008. Brukere av nettbutikken Amazon slaktet spillet på grunn av DRM-teknologien og basert på over 3000 stemmer har tittelen i skrivende stund en brukervurdering på under to av fem stjerner.

Kun CD-nøkkel

EA-sjef John Riccitiello har tidligere uttalt at han ikke er tilhenger av DRM, men at det er et nødvendig onde takket være piratkopieringen. Neppe tilfeldig ble «Spore» likevel det mest piratkoperte spillet i 2008. 1,7 millioner ulovlige nedlastinger har muligens fått EA til å endre DRM-politikken og selskapet er nå tilbake på gamle stier for å tekkes kjernemålgruppen.

Foto: (EA)

Det eneste som trengs for å installere og kjøre «Sims 3» er en CD-nøkkel.

- Du trenger ikke å verifisere spillet via internett for å spille «Sims 3». Vi føler at dette er en god, velprøvd løsning som gjør det lett å spille uten DRM-metoder som føles invaderende eller gjør deg bekymret for serververifisering i fremtiden, skriver «Sims 3»-produsent Rod Humble på spillet offisielle nettside.

- DRM er idiotisk

EA får støtte fra flere hold, blant annet av «Half-Life 2»-utvikleren Valve. Toppsjef Gabe Newell er ikke en ivrig tilhenger av å kopibeskytte produktene sine, skal vi tro nettsiden GamePolitics.

I en e-post til en spiller som var bekymret for at spillet «Left 4 Dead» ville bli utstyrt med den omstridte kopibeskyttelsen SecuROM, svarer Newell følgende:

- De fleste DRM-strategier er bare idiotiske. Målet burde være å skape merverdi for kundene gjennom økt bruksverdi ikke ved senke verdien på produktet (kanskje jeg får spilt spillet, kanskje får jeg det ikke).

Sjef for Beautiful Game Studios, Roy Meredith, hevder at hele 90 prosent av studioets «Championship Manager»-serie er piratkopiert.

«CM» er ikke utstyrt med kopisperre, men etter å ha forsøkt å installere «Spore» i tre timer - og gitt opp - er Meredith ikke overbevist om at det er den riktige måten å løse problemet på.

- Det finnes andre måter å få bukt med piratkopiering på, for eksempel gjennom prisstrategier, sier Meredith til nettsiden CVG.

På forsiden av Spillmagasinet finner du flere saker om spill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.