Gå til sidens hovedinnhold

Spilte av nødanropet fra moskeen: «Hvor langt unna er den patruljen nå?»

Tingretten fikk tirsdag høre den 20 minutter lange dramatiske samtalen mellom politiet og to av de fire fra moskeen som ble angrepet.

OSLO/SANDVIKA (Nettavisen): «Jeg ringer fra Bærum, Skui moske. Person kommer med pistolen og skyter», sier mannen på telefon til politiet. Klokka er 16.07 lørdag 10. august 2019, og sju minutter tidligere har Philip Manshaus tatt seg inn i Al-Noor Islamic Centre-moskeen i Ringeriksveien på Skui. Med en militærhjelm på hodet utsyrt med et GoPro-kamera og bevæpnet med en jaktrifle og en dobbeltløpet hagle har han gått til angrep. Målet, får vi senere vite, er å drepe så mange muslimer som mulig.

«Har du sett pistolen?» spør kvinnen som svarer hos politiet. «Ja, ja», nesten roper mannen tilbake. «Jeg setter deg over til en operatør», sier kvinnen.

Etter en liten pause får innringeren kontakt med operatøren på politiets nødtelefon. Han gjentar hvem han er, hvor han ringer fra og hva det er snakk om. «Åja», svarer politimannen. Innringeren får deretter spørsmål om hvor lenge siden det er dette skjedde, om «dere har kontroll på ham» og politimannen ber om en beskrivelse av gjerningsmannen.

Brukte 20 minutter til moskeen

Slik innledes en 20 minutter lang lydfil som ble spilt av i Asker og Bærum tingrett tirsdag. Opptaket er nødanropet politiet mottok og som ledet til at de etter fem minutter sendte ut melding på sambandet og ga oppdraget «prioritet 1». 20 minutter etter at anropet kom, var politiet på plass utenfor moskeen med to patruljebiler. To minutter etter politiets ankomst - klokka 16.29 - er Philip Manshaus pågrepet.

Senere samme dag, klokka 20.34, blir stesøsteren hans, 17 år gamle Johanne Ihle-Hansen, funnet drept hjemme på Eiksmarka. Politiet står ikke bare overfor et moskeangrep, men også et drap som har skjedd i forkant av moskeangrepet.

Evalueringsutvalget som skal se på politiets og PSTs håndtering av angrepet på al-Noor-moskeen har fått utsatt frist til etter rettssaken og skal levere sin rapport innen 29. juni.

«Dere har kontroll på mannen?»

Politiet har tidligere forklart at språkvansker og det faktum at nødsamtalen kom fra en telefon uten SIM-kort bidro til at det tok noe tid å få avklart riktig adresse.

I opptaket som ble spilt av i retten tirsdag, var det fullt mulig å forstå hva som ble sagt, selv om første innringer snakket noe gebrokkent og var oppkavet. Stedsnavnet «Skui» uttales flere ganger, sammen med opplysningene om at det dreier seg om en moske. Innringeren forteller at gjerningsmannen er sett med «to pistoler» og han forteller at vedkommende befinner seg inne i moskeen. I løpet av denne dialogen spør politiet blant annet om han har skutt noen eller bare «vist fram pistolen». «Dere har kontroll på mannen og begge pistolene?» er et av spørsmålene innringeren får.

Les også: 77-åringen var med og overmannet terroristen: - Han kom for å drepe

«Nei, vi har ikke kontroll»

Etter en stund overlater innringeren telefonen til Irfan Mushtaq, som på det tidspunktet er styremedlem og økonomiansvarlig i moskeen og nå har ankommet stedet. Mushtaq snakker feilfritt norsk og er klar og tydelig i sin kommunikasjon. Han presenterer seg med fullt navn, forteller hvem han er og hvor han er. «Nei, vi har ikke kontroll på mannen», sier Mushtaq og ber om å få en politipatrulje på stedet. Politimannen svarer umiddelbart ikke på den anmodningen, men ber om flere opplysninger, om det er flere personer inne i bygget og om en beskrivelse av mannen som har tatt seg inn. «Ung mann, norsk mann», svarer Mushtaq etter å ha spurt de andre. «Europeisk mann, hvit mann, er i moskeen her og angriper», sier Mushtaq videre.

Les også: Nye opplysninger: Philip Manshaus fikk skuddsikker vest i posten to dager før terrorangrep

«Vi er på vei», bekrefter omsider politimannen. Han ber Mushtaq ikke legge på og sier de må fortsette å snakke helt til politiet er framme. «Vi trenger noen her nå», sier Mushtaq. Mens de venter, stiller politimannen flere spørsmål for å få en bedre forståelse av situasjonen.

Mushtaq blir bedt om å beskrive hva slags klær mannen har på seg. På dette tidspunktet oppstår det et øyeblikks språklig forvirring. Mushtaq spør de andre om klærne. På lydfilen hører vi første innringer svare noe, før Mushtaq gjengir det han oppfatter er svaret, blant annet «svart flosshatt».

«Det er skyting!»

Øyeblikket etter er Mushtaq opptatt av å formidle at situasjonen er uavklart. Han har hørt noe. «Det er skyting, og det er aktivitet her nå», sier han. På politimannens oppfølgingsspørsmål svarer han slik: «Det høres ut som skudd. Jeg hører smell mens jeg prater med deg». Videre forteller Mushtaq om den fremmede bilen som står parkert utenfor moskeen. Han beskriver korrekt at det er en hvit Nissan Leaf og han oppgir registreringsnummeret til politiet.

Les mer

Moskeangrepet: - Redd for at andre vil forsøke å gjennomføre det han mislyktes med

Politimannen ber videre om en beskrivelse av de to våpnene. Han vil vite fargen på våpnene og hva de andre så at mannen gjorde med pistolene. Mushtaq høres stresset ut på opptaket når han spør politimannen, «Hvor langt unna er den patruljen nå?» «Det tar litt tid. Dere får bare stå der, vi må snakke sammen», er svaret.

«Har du noen hos deg som kan se bak bygget?»

Mens de venter fortsetter politimannen å stille spørsmål. Mushtaq går over til å beskrive området og forteller at det er en skog bak bygget og at det ikke kan utelukkes at det er en mulig fluktvei for gjerningsmannen. «Får bare håpe han ikke har stukket av», sier Mushtaq. «Er Victor på vei?», hører vi politimannen spørre noen andre. Så spør han Mushtaq om noen kan se bak bygget. «Har du noen hos deg som kan se bak bygget, forsiktig?» lyder spørsmålet. Mushtaq svarer at han i så fall må gjøre det selv. Politimannen spør om det ikke er andre der, men Mushtaq er bestemt på at han ikke vil sende noen andre. Så beskriver han hvordan han går mot bygget og først ser inn hovedinngangen der det ser mørkt ut og han ikke ser noen bevegelse.

Politimannen spør hvordan det ser ut på baksiden, og Mushtaq sier han da må gå for å sjekke. «Bare pass på at du ikke kommer så nær at noe kan skje», sier politimannen. Deretter beveger Mushtaq seg på siden av moskebygget og opp i skogen bak bygget. Han forteller at det nå er helt stille. Han beveger seg ned mot moskebygget fra baksiden og forteller at han står åtte meter fra bygget og forsøker å se inn.

Ser mann liggende på gulvet

Plutselig forteller Mushtaq at han ser noen ligge inne i moskeen og at han ser blod. Han forteller videre at han ser «patroner» og han forsøker å telle dem. Han gir et overslag på hvor mange det er. Politiet spør hvor blodet kommer fra og hvor han ser blod. Mushtaq forteller at han ser flekker her og der. Han får en ny beskjed fra politimannen om å være forsiktig. Så hører vi Mushtaq si at han ser en mann som ligger nede. Kort tid etter sier han at det er angriperen som ligger på gulvet. Han kjenner igjen moskemedlemmet som sitter oppå ham. Han beskriver situasjonen kort for politiet og sier han må gå inn.

«Ja, da får du gå inn og hjelpe ham, da», sier politimannen. Det blir en pause i dialogen. Vi hører at det er aktivitet. «Har du kontroll på ham, heller?» spør politiet. «Det er en person, vi har ham», svarer Mushtaq. Han forteller om hagla han ser og at han ikke tør å slippe vedkommende. «Er han våken og puster?» spør politiet. Mushtaq bekrefter dette. Så brytes samtalen.

Kan ha hørt spikerpistol

Manshaus skjøt seg inn en sidedør på moskeen med riflen, og det ble også løsnet to skudd med haglen inne i lokalet i basketaket med de tre som overmannet ham, blant dem Muhammad Rafiq (66) og Javed Iqbal (77). Ingen ble truffet. Politibetjenten som pågrep Manshaus fortalte i retten mandag at det kan ha vært lyder fra en spikerpistol som skapte usikkerhet om hvorvidt det fortsatt var pågående skyting da politiet ankom og om det var flere gjerningspersoner. Politibetjenten forklarte at det var slike lyder da de to fornærmede i moskeen ble tatt ut.

Mushtaq har også forklart at noen av lydene han hørte mens han beveget seg på utsiden av moskeen kan ha kommet fra en spikerpistol. Det var håndverkere på jobb i leiligheter i moskeen da angrepet skjedde. Det var en av disse som hadde ringt og varslet Mushtaq.

Fikk se bilder av klær, våpen og åstedet for drapet

I Asker og Bærum tingrett tirsdag var det gjennomgang av den tekniske og taktiske etterforskningen i saken. I tillegg til å høre lydfilen med nødanropet, fikk retten se bilder av klærne og utstyret Philip Manshaus og Muhammad Rafiq, som overmannet 22-åringen, hadde på seg. Alle klærne var blodige. Videre presenterte en Kripos-ekspert de tre våpnene og ammunisjon han hadde med seg.

I bilen til Manshaus lå mobiltelefon og en PC. Før han gikk til angrep, hadde han - uten hell - forsøkt å koble opp GoPro-kameraet til de to enhetene. Kamerat på hjelmen skulle etter planen kringkaste angrepet direkte på nettet, på samme måte som Brenton Tarrant gjorde da han angrep to moskeer i Christchurch på New Zealand i mars 2019.

- Ikke noe tegn til kamp

Retten fikk se bilder av bilen Manshaus kjørte, både fra overvåkingskameraer som hadde fanget den opp på vei til moskeen og innvending slik den så ut etter pågripelsen. Retten fikk også se bilder fra boligen der Johanne Ihle-Hansen ble funnet skutt og drept og bilder av den avdøde slik hun ble funnet på soverommet. «Det er ikke noe tegn til noe kamp», oppsummerte politimannen som presenterte dette bevismaterialet.

Far og stemor forklarer seg

Onsdag skal faren og stemoren til Philip Manshaus forklare seg i retten. Det gjør de ikke via videooverføring, men i rettssalen, skriver Budstikka.

Til nå har samtlige vitner forklart seg fra en annen rettssal via videooverføring, men etter eget ønske skal begge forklare seg ansikt til ansikt med den tiltalte 22-åringen.

Moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skal forklare seg først, deretter Manshaus' far.

Sangtekster på baklomma

Blant de mer kuriøse funnene som ble presentert i retten tirsdag var sangtekster som lå i baklomma på buksa Manshaus brukte. Retten fikk se noter og teksten til salmen «Jeg råde vil alle i ungdommens dage» og folkemelodien «Eg heiter Håvard Hedde».

Philip Manshaus er tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og for terrorhandling mot Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum. Ifølge politiet skjedde drapet i tidsrommet mellom klokka 14.35 og 14.57.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus