RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spilte død - ble skutt

(ØP/Lasse Nordheim)
Sist oppdatert:
Marte Fevang Smith (18) og ti andre AUF-ere bestemte seg for å spille døde for å slippe unna Anders Behring Breivik.

Alle ble likevel skutt, og Smith var den eneste som overlevde. Skuddet som traff henne gikk gjennom hodebunnen.

18 år gamle Marte Fevang Smith fra Nøtterøy i Vesetfold satt på utescenen ved kafébygget med noen venner da folk kom løpende og fortalte at det var en person som skjøt. Hun forteller at alle løp til et område bakerst på teltplassen.

- Jeg sto sammen med to andre. Jeg la ikke merke til at det kom noen, før jeg så en politiskikkelse som sto rundt ti meter unna meg. Han sto der kanskje to sekunder, så skjøt han personen ved siden av meg, fortalte Smith i retten.

Hun sier hun og flere andre begynte å løpe opp skrenten mot Kjærlighetsstien. Lenger oppe er det en som sier at han hører skuddene nærme seg og at de må legge seg ned og spille døde. Smith forteller at hun legger seg på magen, og at hun kort tid etter får øye på Breivik 5-6 meter unna.

- Han speider utover og ser rett mot meg. Jeg ser ned. Jeg hører ham gå mot der vi ligger og så begynner han å skyte alle, en etter en, forklarte 18-åringen.

Sikker på at jeg var død

Smith forteller at hun ble truffet av skudd og at alt ble svart en stund. Hun lå i en klynge sammen med ti andre på Kjærlighetsstien da Anders Behring Breivik skjøt dem. Først lenge etter at det ble stille, turte hun røre seg.

Marte holdt bestevenninnen i hånden. Hun merket at venninnen ble truffet og at hun døde.

- Jeg tenkte på alt og på ingenting. Jeg var helt sikker på at jeg var død, sa Smith da hun vitnet i terrorsaken.

Går bare videre

Med skuddskader i hodet klarte hun til slutt å reise seg og ta seg inn i skogen for å gjemme seg. Skuddet hadde truffet toppen av hodet, men kulen gikk ut igjen etter noen centimeter. Etter hvert treffer hun noen andre ungdommer som tar seg av Hussein Kazemi, som var skutt i beina. Sammen finner de fram til det store rocketeltet og gjemmer seg der.

Inne i teltet gir en av jentene Marte førstehjelp for å stanse blødningen. Plutselig rygger den andre jenta inn i teltet, setter seg ned og ser livredd ut.

- Jeg ser mot åpningen av teltet, og ser jeg beinet som jeg så tidligere gå forbi. Det er den samme refleksen på beinet og den store mørke skoen. Men personen bare går videre, sa hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere