*Nettavisen* Nyheter.

Spinat og blåbær bra mat for hjernen

Spinat og blåbær inneholder mange antioksidanter som beskytter kroppen mot angrep fra frie radikaler. Nå viser ny forskning at disse matvarene holder aldrende rotter mentalt friske.

Studien undersøkte dyrenes evne til å koble sammen to atskilte hendelser som opptrer ofte samtidig. Aldrende rotter, men også mennesker klarer dette dårligere enn unge individer. Dette passer bra med teorien at det er for mange frie radikaler i hjernen over et helt liv, som forårsaker slitasjesykdommer som Alzheimers eller Parkinsons sykdom. Grønnsaker, frukt og bær, som for eksempel spinat og blåbær er altså svært gunstig mat for de små grå.

Fisk mot depresjon

Et britisk forskningsprosjekt viset at depresjon, autisme og schizofreni kan altså bli bra med hyppig inntak av fisk. Fiskeolje ble brukt av lege og forsker Alexandra Richardson i behandling av en depressiv pasient med meget godt resultat. Det er fettsyren EPA som finnes i fiskeolje som trolig er det virksomme stoffet. EPA er en langkjedet omega 3 fettsyre som kroppen kan lage fra alfa linolensyre som finnes i linfrøolje, hampfrøolje, en del nøtter og planter. Best er det imidlertid å få EPA direkte i kosten og da må man spise fet fisk (som for eksempel laks, ørret, makrell, sardiner), eller ta fiskeoljetilskudd. Mye tyder på at et lavt inntak av fet fisk og protein kan medvirke til at man utvikler depresjon.

Nok vitamin D gir færre type 1 diabetikere

En ny finsk studie viser at tilstrekkelig med vitamin D hos spedbarn minsker risikoen for diabetes type 1 (insulinavhengig ungdomsdiabetes) med hele 80 prosent. Studien som ble nylig publisert i det prestisjetunge tidskrift the Lancet viste en sterk sammenheng mellom lavt inntak av Vitamin D i første leveår og utvikling av type 1 diabetes. Barn som fikk tran i første leveår reduserte kraftig risikoen for type 1 diabetes, altså med 80 prosent. Vitamin D mangel er generelt mye vanligere i Norge og Norden enn man tror. En norsk undersøkelse vil nå kartlegge helsetilstand og vitaminbruk både under svangerskapet og hos barnet i de første leveårene. I en studie fra Vest-Agder fant man, at mødre som brukte tran i svangerskapet hadde bare tre ganger lavere risiko for å få diabetes, enn mødre som ikke brukte tran. Både spedbarn og barn, men også gravide og eldre kan ofte ha vitamin D mangel. Overvektige ser ut til å ha oftere vitamin D mangel enn normalvektige. Det er uklart om dette skyldes et lavt inntak eller at man får for lite sol.

Vitamin D kan nemlig både tilføres gjennom kosten eller dannes i huden gjennom innvirkning av ultafiolett sollys. Særlig om vinteren, når det er mørkt er det viktig å få nok vitamin D. Skikkelig D vitamin mangel kan føre til rakitt (engelsk syke) eller såkalt osteomalaci hos voksne. Begge disse sykdommene kjennetegnes av for lite kalk i skjelettet. Tilstrekkelig med vitamin D, kalsium og magnesium er også viktig for å forebygge benskjørhet. Det er enkelt å få målt nivå av vitamin D i blod hos fastlegen. Tran er en god vitamin D kilde, men også eggeplomme, fet fisk og rognleverpostei er naturlige kilder av betydning. Verken kjøtt eller planteoljer inneholder vitamin D. Den nye «grønne» lettere melken til Tine med 1 prosent fett er beriket med vitamin D og det samme gjelder de fleste margariner i Norge, men så er margarin ellers ikke det sunneste du kan velge. Og så må du ikke glemme solen, da.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.