RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spinnvill satsning på tegneserier

Beyblade, kjent fra Cartoon Network er siste satsning fra Egmont. Ikke mindre enn to utgivelser er ute i disse dager. En smule forvirrende er det dog at innholdet i de to er omtrent like.

La oss først få på det rene at det ikke er snakk om ekte tegneserier, men monterte stillbilder fra tegnefilmene. Puristene vil nok hevde at det ikke er ekte vare, men fansen er nok ikke fullt så kresen.

For fans er det flust av for tiden, og redaktør Sigbjørn Stabursvik legger ikke skjul på at dette er produkter som er beregnet på et tidsbegrensa marked. Utgivelsene er samproduksjoner med andre europeiske land. Pocket-bøkene er produsert i Frankrike, mens heftene kommer fra Tyskland. I første omgang er det planlagt 3 bøker og 2 hefter, så får man se hvordan publikum tar i mot dem.

Beyblade startet opp som TV-serie i 2002, og året etter lanserte Hasbro en egen linje med leketøy. I år kommer altså ”tegneseriene”, i tillegg foreligger det både videoer og konsollspill. Konseptet i Beyblade er gjenger som spiller kjeglespill mot hverandre, hvor de skal kvalifisere seg til finaler.

Stabursvik forteller til tegneserier.no at det er viktig å lansere slike lisensprodukter til rett tid, slik at man kan klare å utnytte de kommersielt. Både ved for tidlig og for sen lansering møter man et uvillig marked. I fjor lanserte Egmont tegneseriekonseptet Bionicle, basert på den danske leketøysgiganten LEGO sitt manga-inspirerte konsept.

I motsetning til Beyblade er Bionicle ekte tegneserier, produsert av DC Comics i USA. Stabursvik er ikke kjent med hvordan salget har vært for Bionicle, men det er tilfredsstillende etter hva han har forstått. Når det gjelder Beyblade innrømmer han at dette nok ikke er et konsept som han har lagt mye arbeid ned i.

Mesteparten av jobben gjøres i utlandet, og den norske redaktørjobben består i stor grad av å sørge for å få det oversatt og sendt gjennom produksjons- og distribusjonsapparatet. Rent faglig er det en interessant opplevelse å se hvordan slike internasjonale samarbeidsprosjekter fungerer forteller ham.

Unødvendig utgivelse
Hvorfor man har valgt å la pocket-utgaven av Beyblade presenteres på tradisjonelt japansk vis, med motsatt leseretning, er en gåte. Uansett markerer denne utgivelsen Egmonts første utgivelse med japanske leseretning, selv om det ikke står til troende som manga.

En ting er at ”tegningene” slettes ikke er tegninger, men stillbilder, en annen ting er at formatet gjør dem unødvendig små og dermed unødvendig uklare. Enkelte stills er i tillegg uklare i utgangspunktet, sannsynligvis fordi de er tatt fra scener med mye bevegelse.

Generelt er overføringen fra TV til tegneserie ikke spesielt vellykket. Man kommer ikke skikkelig inn i historien, og bildeutvalget virker av og til helt galt. Taleboblene mangler indikatorer – uten at det nødvendigvis er et problem, men helheten blir forvirrende.

Det som imidlertid er bra er at man tar med handlingen fra 4 episoder, og ikke bare en som i heftet.

Det er fristende å anbefale fansen å heller bruke pengene på video eller leketøy med Beyblade.

Nesten akseptabelt alternativ
På mange måter er Beyblade heftet et bedre alternativ enn pocketboka. Riktignok får man flere sider for pengene med pocketboka, men sidelayout og tilleggsinfoen gjør heftet mer akseptabelt.

Heftet inneholder kun den første fortellingen, eller episoden om du vil, fra pocketboka. Men det er en del avvik. For det første er sidelayouten vestlig, for det andre er det færre stills og dermed større bilder (nå er selve sideformatet også betydelig større). Det gjør at fortellingen blir mer effektivt fortalt, men fremdeles er det altså ikke en ekte tegneserie.

Det som imidlertid gjør denne utgivelsen noe mer spiselig enn pocketutgaven er at her finner man også en del tilleggsinfo.

Blant annet teknisk info om lekene, som nok enhver gadget-orientert Beyblade-fan vil sette stor pris på. Dermed kan dette være noe å bruke pengene på om man er fan, vi øvrige skygger nok unna uansett¿

Les mer:
Beyblade pocket
Beyblade hefte

Andre omtaler fra tegneserier.no
Serieklassiker I: Ivar Åsen
- 90-tallets beste norske tegneseriebiografi

Serieklassiker II: Tore Hund & Co
- Et forsvar for tegneseriene av Tore Strand Olsen

Gla'vold med sint hevner
- Filmaktuelle Punisher er tilbake i norske bladhyller

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere