Gå til sidens hovedinnhold

«Spion» hengt i galgen

Anklaget for å ha drept en av landets fremste atomforskere.

En iransk mann som har tilstått drapet på en av Irans ledende atomforskere, har blitt henrettet, ifølge iranske nyhetsbyråer.

Majid Jamali Fashi (24) var anklaget for å ha vært agent for det israelske etterretningsbyrået Mossad. 24-åringen ble hengt i Teheran tirsdag.

Drept av en bombe
Jamali Fashi sto tiltalt for drapet på professor Masoud Ali Mohammadi ved Universitetet i Teheran i 2010. Mohammadi ble drept av en bombe som var plassert på en motorsykkel utenfor hans hjem.

Jamali Fashisto ble dømt for Moharebde (føre krig mot Gud). 24-åringen, som var et medlem av Den iranske revolusjonsgarden, sto også tiltalt for å ha samarbeidet med det israelske etterretningsbyrået Mossad. Han anklages for å ha mottatt 120.000 dollar for å ha levert etterretningsopplysninger til Mossad.

- Tvunget til å tilstå
Iran Human Rights utelukker ikke at 24-åringen kan ha blitt tvunget til å tilstå under tortur.

- Han har i hvert fall ikke fått en rettferdig rettergang. Så jeg håper dagens henrettelse skaper kraftige reaksjoner fra verdenssamfunnet, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Det iranske regimet driver en psykologisk krigføring hvor de skal vise sin makt. De vil bruke enhver anledning til å bruke dødsstraff. Når de bruker det mot noen som angivelig samarbeider med Mossad, så har det stor politisk effekt, sier Amiry-Moghaddam.

Dømt for Mossad-samarbeid
Videre forteller Iran Human Rights at 15 andre iranere ble søndag dømt til strenge fengselsstraffer. Alle var anklaget for å ha samarbeidet med Mossad.

- Vi kjenner én av disse. Omid Kokabee er en student som bor i Texas. Han besøker Iran jevnlig. Men sist gang han var i Iran ble han arrestert og dømt til ti års fengsel for å ha samarbeidet med Mossad, sier Amiry-Moghaddam.

Flere atomforskere drept
Professor Mohammadi er én av flere atomforskere som har blitt drept i attentater i Iran de siste årene. Iranerne har hevdet det er en drapsliga som er ute etter forskere som jobber med landets omstridte atomprogram.

Iran har gjentatte ganger anklaget USA og Israel for å prøve å skade landets atomprogram. Iran hevder atomprogrammet kun har fredelige formål, mens Vesten mener landet forsøker å anskaffe atomvåpen.

150 bekreftede henrettelser
Iran har hittil i år gjennomført mellom 150 og 200 bekreftede henrettelser, ifølge Iran Human Rights. Iranske myndigheter har varslet flere henrettelser i Teheran senere denne uken. De dødsdømte er dømt for narkotikaforbrytelser.

Kilder: BBC, The Times

Kommentarer til denne saken