*Nettavisen* Nyheter.

Spis bort helseplagene

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Sjekk hva du bør spise mot magetrøbbel, forkjølelse eller slapphet.

(SIDE2):FORSTOPPELSE: Det kan hjelpe med fiberrik mat som fir eksempel grovt brød og linfrø. Fibrene får maten til å passere raskere gjennom tarmen.

URO: Sitronmelisse her en mildt beroligende effekt ved uro og innsovningsproblemer.

FORKJØLELSE: C-vitaminer kan ikke forebygge forkjølelse, men når man har blitt forkjølet kan vitaminet lindre problemene og forkorte sykdommen med cirka en dag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

HJERTE- OG KARSYKDOMMER: Omega 3-fettsyrer kan forebygge, og i en viss grad også lindre hjerte- og karsykdommer. De kan bidra med å senke blodtrykket og triacylglyseroler i blodet samt redusere risikoen for blodpropp.

Kakao kan beskytte hjerte og blodkar på flere områder. Det kan redusere risikoen for blodpropp, senke blodtrykket og få blodkarene til å utvide seg og slappe av. Regelmessig inntak av nøtter kan også redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Rapsolja har en fettsammensetning med forholdsvis høyt omega 3-innhold. Bruk gjerne som daglig matfett.

Andre matvarer som kan beskytte hjertet er blant annet te, tomater og hvitløk.

HUDOROBLEMER: Omega 3-fettsyrer i fet fisk og fiskeolje kan hjelpe mot tørr hud, eksem, livløst hår og skjøre negler.

SYN: Ulike studier hevder blåbær kan gjøre at du får bedre syn i mørket og forhindre utviklingen av grå stær.

TRØTTHET: Te kan hjelpe fordi det inneholder koffein. Hos tenåringer og gravide kvinner kan trøtthet ofte skyldes mangel på jern. I så fall er det bra å spise jernrik mat som blodpudding, brune bønner, pasta, reker og gule erter.

URINVEISINFEKSJON: Tranbær, for eksempel i form av juice, kan forebygge og forhindre urinveisinfeksjoner. De inneholder emner som forhindrer kolibakterier, som ofte forårsaker infeksjon, fra å festes på urinveienes slimhinne.

MAGEPROBLEMER: Peppermynte kan virke mot kramper i mage og tarm. Gurkemeie og kanel kan hjelpe mot halsbrann, raping og oppblåst mage. Urolig tarm og diaré kan lindres med yoghurt.

(Kilde: Magasinet Hälse)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.