Spis fisk - få smarte barn

Spiser du fisk under svangerskapet, får du smarte barn, mener forskere.

17.10.05 11:39

(SIDE2 ): Ny forskning viser at om du spiser fisk under svangerskapet utvikles fosterets hjerne, melder nettstedet Mozon.

Studien ble gjort ved Harvard Medical School i Boston og viser at jo større fiskeinntak moren hadde i andre trimester av graviditeten, jo bedre var barnets mentale utvikling.

Testet babyene
I studien intervjuet forskerne135 gravide kvinner om deres fiskeinntak gjennom andre trimester av svangerskapet og da deltakernes babyer var omtrent seks måneder gamle, ga forskerne dem en test. Babyene ble vist et bilde flere ganger, så de kunne bli kjent med det. Deretter ble de vist dette bildet sammen med et nytt. Det ble målt hvor lenge babyene stirret på det nye bildet. Hvis det nye bildet var mest spennende, tydet det på at de husket det forrige og syntes det var mer interessant med et nytt.

Babyene scoret i gjennomsnitt fire poeng mer på testen for hvert ukentlige fiskemåltid moren hadde i svangerskapets andre kvartal, melder Mozon.

Fisk uten kvikksølv
Barn av mødre med høyt kvikksølvnivå, gjorde det derimot dårlig på testen. Det er et signal om at fisk er sunt for gravide kvinner, men bare hvis fisken de spiser har lite kvikksølvinnhold.

- Kvinner bør fortsette å spise fisk gjennom graviditeten, men velge fisk med lave mengder kvikksølv, konkluderer Emily Oken ifølge Mozon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.