*Nettavisen* Nyheter.

Spis fisk og yoghurt

GRAVID: Nye studier åpner for at mager fisk og probiotiske melkeprodukter kan beskytte på hver sin måte. Foto: Patrice LAPOIRIE (PHOTOPQR/NICE MATIN)

Mager fisk og yoghurt kan beskytte mot henholdsvis lav fødselsvekt og svangerskapsforgiftning.

(SIDE2): Gravide som spiser fisk til middag og som pålegg flere ganger i uken har lavere risiko for få barn med lav fødselsvekt (under 2 500g), viser en ny studie fra Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet .

Studien viser en liten økning i barnas fødselsvekt for hvert gram fisk og sjømat mødrene spiste. Sammenliknet med kvinner som sjelden eller aldri spiste fisk økte fødselsvekten med omtrent 10 gram per ukentlig måltid inntil to-tre måltider i uka, deretter var det ingen videre økning. Resultatene viste at det spesielt var inntaket av mager fisk som ga økning i fødselsvekt.

Økt risiko for sykdom
Lav fødselsvekt kan ha betydning for barnets helse og er forbundet med økt risiko for sykdommer som diabetes og hjerte- karsykdommer senere i livet. Flere studier viser sammenheng mellom lav fødselsvekt (1500-2500 g), fødselsvekt i forhold til svangerskapsalder og barnets kognitive funksjon, det vil si egenskaper som har med læreevne og hukommelse å gjøre. Gunstige leveforhold etter fødselen er imidlertid viktigere enn fødselsvekten når det gjelder intellektuell utvikling, skriver Folkehelseinstituttet.

- Helt ny retning
En annen, ny studie fra MoBa knytter probiotiske melkeprodukter til lavere forekomst av svangerskapsforgiftning.

Det melder fhi.no i en pressemelding på sine nettsider, mandag.

Den ene studien viste at gravide som fikk i seg probiotiske melkeprodukter tilsvarende ett glass daglig hadde lavere forekomst av svangerskapsforgiftning sammenlignet med andre gravide kvinner.

Det åpner muligheten for at slike melkeprodukter kan beskytte mot utvikling av svangerskapsforgiftning. Denne studien er en del av MoBa og omfatter over 33 000 førstegangsfødende.

Helsedirektoratets råd om kosthold i svangerskapet omfatter daglig inntak av melk og meieriprodukter, fordi disse bidrar med mange viktige næringsstoffer.

- Resultatene er spennende for videre forskning og antyder mulighetene for en helt ny retning i forebygging av svangerskapsforgiftning og andre sykdommer i svangerskapet. Det er imidlertid viktig å merke seg at denne sammenhengen må bekreftes av andre studier før vi kan si at probiotika faktisk beskytter mot svangerskapsforgiftning, sier forsker Ronny Myhre ved Folkehelseinstituttet.

Sunt for fødselsvekten
Den andre studien bekrefter at fisk er sunt, også for barnets fødselsvekt. Gravide som spiste fisk, og spesielt mager fisk, fikk barn med litt høyere fødselsvekt enn kvinner som sjelden eller aldri spiser fisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.