Gå til sidens hovedinnhold

Spis opp delikatessen – og redd miljøet!

Spis opp miljøtrusselen, oppfordrer Naturvernforbundet om delikatessen stillehavsøsters. Den kan du plukke og meske deg med i Oslofjorden.

OSLO: – Finner du slike skjell i et område i sommer, så send gjerne en e-post til havforskningsinstituttet eller Norsk institutt for vannforskning og fortell om det, før du nyter dem med en dråpe sitron oppfordrer Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

– Må utryddes

Forbundet håper nå at så mange som mulig plukker delikatessen og koser seg med den i sommer. For om stillehavsøstersen er nam-nam for dem som elsker havets delikatesser, er den også en fremmed art som kan påvirke økosystemet på en negativ måte. Den bør rett og slett utryddes.

– Vi må stoppe denne østersen før den rekker å gjøre skade, sier Esmark.

Stillehavsøstersen er i likhet med den norske flatøstersen litt av en delikatesse.

Kan utkonkurrere blåskjell og norsk østers

Denne østersen kommer opprinnelig fra Japan og Sørøst-Asia. Nå, derimot, er den blitt registrert på over 50 steder i Norge. Naturvernforbundet håper flest mulig vil hjelpe til med å få oversikt over den uønskete arten, samtidig som de får et deilig måltid som takk for innsatsen.

Noe av årsaken til at man frykter stillehavsøstersen, er at den kan føre til at blåskjell og den vanlige europeiske flatøstersen blir utkonkurrert.

– Kan ramme ærfugl

– På sikt kan de ramme ærfugl og andre arter som spiser blåskjell. I Tyskland og Danmark har den blitt et stort problem og danner enorme rev der det kun er stillehavsøsters og ikke noe annet som vokser, sier Esmark, som opplyser at skjellene kan bli opp mot 20–30 cm i diameter.

Når de først har etablert seg tar de sakte over grunne, varme viker og poller, opplyser Naturvernforbundet.

Da dittOslo for første gang fortalte om stillehavsøstersen for to år siden, var den blant annet observert på Hallangspollen og Sandspollen.

Det er to ting du skal være obs på før du legger ut på stillehavsøstersjakt:

Den ene er Mattilsynets anbefalinger: Følg rådene derfra når det gjelder blåskjell og unngå å spise østers du finner i nærheten av kloakkavløp.

Sjekk at du tar riktig østers!

Den andre er faren for å forveksle stillehavsøstersen med den norske flatøstersen. Den norske søsteren til stillehavsøstersen står i Norsk Rødliste 2010 som sterkt truet og ingen ønsker at du spiser denne.

Flatøstersen er rundere og flatere enn stillehavsøstersen og har grågrønt skall. Den lever også noe dypere enn den eksotiske slektningen.

Stillehavsøstersen har langstrakt, bølget skall med skarpe kanter. Fargen er hvitaktig med lilla striper, av og til med gule eller svarte tegninger. Stillehavsøstersen lever dessuten ganske høyt oppe i fjæresonen, fra middelvannstand og ned til en meters dybde.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial