Gå til sidens hovedinnhold

Spis riktig - prester bedre

Du oppnår bedre prestasjon i skiløypa med riktig kosthold.

(SIDE2): For å holde energinivået oppe er det viktig å tenke på hva du putter i kroppen både før og etter skituren.

Karbohydrater er viktig
Med perfekte snøforhold og gode temperaturer i store deler av landet er det høysesong for skirenn og skiturer. Enten du er med i konkurranser eller går en lengre søndagstur, anbefales det at du spiser karbohydrater før, under og etter aktiviteten. Jevnt inntak av drikke er også viktig skriver Helsedirektoratet.

Arbeidskapasiteten din påvirkes av hvor store glykogenlagre du har. Karbohydrater lagres som glykogen i muskler og gir muskelcellene energi. Størrelsen på glykogenlagrene og hvor raskt du bygger disse opp igjen, er blant annet avhengig av hvor mye karbohydrater du spiser, hvilken type karbohydrater du får i deg og tidspunktet for karbohydratinntaket i forhold til trening og konkurranse.

Det gjelder å få i seg det man kaller trege karbohydrater. Dette er de karbohydratene som tas opp langsomt av kroppen. Disse sørger for jevnt blodsukker og stabil insulinproduksjon. Trege karbohydrater er kroppens hoveddrivstoff, og et inntak av riktige karbohydrater gir deg et ekstra kick før du skal konkurrere eller trene.

Spis både før og etter
Du bør spise 1-3 timer før en treningsøkt eller konkurranse for å tilføre en siste lagring av karbohydrater. Under aktivitet trenger kroppen væske- og karbohydratinntak for å forhindre redusert prestasjonsevne på grunn av væsketap og fall i blodglukosenivået. Uansett intensitet og tempo bør du drikke jevnlig under all aktivitet som varer mer enn 30 minutter. For de fleste vil det passe å drikke 6-12 dl per time.

Etter avsluttet aktivitet bør du straks få i deg væske og karbohydratet for erstatte væske- og salttapet og glykogenlagrene. Derfor er det viktig at du får i deg mat og drikke raskest mulig da glykogenlagringen er mest effektiv de to første timene etter aktivitet.

Les også: Hvor trent blir du på 8 uker?

Tips for hva du kan spise for best mulig prestasjon og resultat:

2-3 timer før:
Kornblanding med frukt og ekstra lett melk/lettmelk.
Havregrøt eller annen grøt av sammalt mel. Gjerne med noe frukt og ekstra lett melk/lettmelk.
Et par skiver grovt brød/knekkebrød med ost, fisk, magert kjøttpålegg eller egg.
Usukret juice og et lite glass ekstra lett melk/lettmelk.

1 time før:
Fruktsalat med lettyoghurt
1 Banan
Fruktsmoothie eller drikkeyoghurt
Proteinbar

Under aktivitetsperioden:
Vann
En liten neve usaltede nøtter
1 banan
Proteindrikk

Etter aktivitet:
Ekstra lettmelk/lettmelk og noe frukt
Vann
Sportsdrikk
Tørket frukt/rosiner
Grovt brød

Kilde: www.helsedirektoratet.no www.iform.no

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser