*Nettavisen* Nyheter.

Spissparet på plass

- For å være helt ærlig, så har jeg drømt om dette i tre år. Vålerenga ser ut som en veldig bra klubb, og å spille for Klanen. Dawda Leigh ser bort på Mostafa Abdelaoue, og begge himler med øya. Vålerenga har styrka stallen med to skikkelige supportere.

05.01.09 07:49

I dag starter de oppkjøringen med resten av Vålerengaspillerne. Unggutta fra Skeid er foreløpig de eneste nye spilleransiktene på Valle før kommende sesong, men med Moas debutsesong frisk i minne er de to superspennende.

Brødrepar

Og for å ta det med en gang; gutta med utenlandske navn vil ikke skape antydning til språkproblemer i garderoben. Dawda ble født i Gambia, men kom til Norge som 3-åring, med oppvekst på Ellngsrud. Mostafa – helst bare Mos – er som sin bror Mohammed – helst bare Moa - av marokkansk opprinnelse, men er født på Aker sjukehus, oppvokst på Torshov og Sinsen, bor nå på Refstad. På denne bakgrunn er det kanskje unødvendig å fortelle at både Mos og Dawda snakker flytende norsk; stjerneeksempler på velintegrerte, nye landsmenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kasper Wikestad / Digitalsport (Kasper Wikestad / Digitalsport)

Offensiv legning

Dawda var innom Vålerenga for fire-fem år siden, da han spilte aldersbestemt fotball sammen med blant andre Alex Mathisen. Men det ble med et kort gjestespill, for det er Skeid som inntil nå har vært klubben hans.

- Det handla om at treneren min på guttelaget i Skeid ville ha meg til å spille midtstopper, flirer han. – Der kunne jo ikke jeg spille!

- Så du har en utprega offensiv legning?

- Det kan du trygt si. Og det ordna seg på juniorlaget til Skeid.

Mos har alltid spilt i Skeid, samtidig som begge har fått en del kamper på aldersbestemte landslag. Dawda var seinest med da Norge var nær ved å gå videre i årets VM-kvalifisering. England sto i veien, men Dawda har minner for livet fra kampen, som ble spilt i Nord-Irland.

- Noen områder bærer fortsatt preg av å ha vært krigssone inntil ganske nylig, og vi måtte ha politieskorte til matchen.

Lang juleferie

Skeid rykka opp fra andre divisjon i høst, og VIFs nykomlinger har selvfølgelig vært viktige brikker i det spillet ikke så veldig mange antok ville lykkes, all den stund Skeid mista usedvanlig mange spillere foran årets sesong. Vi snakker hardt arbeid, trening hver dag på Nordre Åsen – og det er vel lov å anta at herrene er i særdeles god, fysisk form?

- Vi er i bra fysisk form, lover Mos, og legger til at han gleder seg til å bli kjent med ”temperaturen” i et lag som ofte har to treninger daglig.

- Dere er klar over at dere får lang juleferie – sånn omtrent fra midten av november til 5. januar?

- Ja, vi har hørt det. Men vi lover å ikke finne på noe tull i jula!

Kant og spiss

Mos er 20, Dawda 22, og begge mener det er på høy tid ”å ta steget”. Mos var så vidt innom Lillestrøm i fjor høst, og beskriver erfaringa som ”OK; greit å kjenne på nivået”.

- Det var aldri aktuelt å velge LSK?

- Ikke da VIF kom på banen.

- Det har kanskje litt med broren din å gjøre?

- Litt, men ikke så mye. Jeg har alltid likt Vålerenga, og Moa har selvfølgelig fortalt meg hvor fint alt funker i klubben.

Dawda er kantspiller. Kan spille på begge kanter, har høyra som beste innleggsfot, men elsker å skjære inn fra venstre kant. Mos er reinspikka spiss. Når de skal beskrive hverandre som fotballspiller, går det sånn.

Dawda: - Mos løper mye. Han ser tynn ut, men folk får sjokk når de møter ham i dueller. Han er smart, leser spillet godt, og har evnen til å få forsvarsspillere til å se utrolig dumme ut.

Mos: - Det er bortimot umulig å ta ballen fra Dawda. Og så curler han fantastisk, har i det hele tatt en slepen teknikk. Flink tilrettelegger. Jeg ønsker egentlig å spille med ham på venstre kant.

- Hvorfor det?

- Fordi han skjærer så flott innover i banen, og de kulene han legger til rette med innsida av høyrebeinet¿ vel. Da blir det mye mål på meg!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kasper Wikestad / Digitalsport (Kasper Wikestad / Digitalsport)

Rett inn på laget?

De er fullstendig klar over at de nå kommer til å spille på et helt annet nivå enn tidligere i sin karriere, men ingen av dem er innstilt på noen benketilværelse.

- Vi kommer ikke til Vålerenga for å være mette på forhånd, sier Mos, mens vi lar Dawda beskrive innstillinga mer detaljert.

- Min første målsetting var å bli blant de beste i aldersbestemte klasser. Det lyktes jeg i. Som seniorspiller var jeg fast bestemt på å spille fra start, i første seriekamp. Det fikk jeg til, og sånn tenker jeg fortsatt. Jeg veit jeg legger press på meg sjøl, men trives med det.

Høres ikke dette morsomt ut da, folkens?!

(Intervjuet er tidligere publisert i Vål'enga Magasinet).

VIF TV møtte nykommerne like etter at VIF-kontraktene ble signert i fjor høst:

try {TV2Player.insertPlayer(264923,false,'player0',false,5,'clubplayer','viftv');}catch(e){if(location.href.indexOf('debug=true')>0) {alert(e.message)}};

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.