RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spøkte og lo da han signerte

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Barack Obama var i godt humør da han signerte protokollen på Nobelinstituttet.

Klokken 09.30 var president Barack Obama på Nobelinstituttet for å signere protokollen som viser at han aksepterer prisen.

Presidenten skrev en lenger hilsen i Nobel-protokollen, før fru Michelle satte sin signatur i boken. Signeringen ble utført på muntert vis - og både Barack og Michelle spøkte og lo.

- Ydmyk
Deretter takket presidenten de mange fremmøtte pressefolkene og småpratet med Nobelkomiteen, hvis kontorvegger er prydet med bilde av alle Fredsprisvinnerne.

- Når man ser på veggen med alle bildene av tidligere vinnere, så blir man ydmyk. Jeg og Michelle snakket om det på vei hit, sa Obama, og fortsatte med å fortelle om sin respekt for sitt forbilde og Fredsprisvinner Martin Luther King, som fikk prisen i 1964.

Deretter var det tid for å ta bilder sammen med Nobelkomiteen.

Etter Nobelinstituttbesøket går turen videre til Statsministerens kontor, der presidentparet skal møte statsminister Jens Stoltenberg, deretter pressen.

Klokken 13 mottar presidenten Nobels fredspris - som den 90. i rekken.

Tidlig ute
I dag tidlig landet Air Force One på Gardermoen med president Barack Obama og førstedame Michelle, rundt en halvtime før planlagt tid.

Klokken 08.15 traff flyet norsk jord, strengt bevoktet av både norsk politi og presidentens egne sikkerhetsfolk. Utenfor sto en lang rekke biler og ventet på følget. I motsetning til det som først var antatt, kjørte nemlig presidentparet bilkortesje inn til Oslo.

22 minutter etter at presidentflyet landet, kom Obama hånd i hånd ut av flyet sammen med kona Michelle.

Tett program
Presidentparet ble tatt imot av USAs ambassadør Barry White og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre på Gardermoen. Deretter satte de seg inn i en ventende bil, og rundt 10 minutter senere kjørte kortesjen E6, som var sperret for trafikk, i retning Oslo.

Obama skal i ettermiddag motta Nobels fredspris i Oslo rådhus klokken 13. Men først går turen til Nobelinstituttet hvor Obama blir møtt av Thorbjørn Jagland og resten av Nobelkomiteen.

Deretter skal Obama treffe statsminister Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor klokken 10.00. Her blir det en liten anledning for pressen å møte presidenten under en kort presseseanse.

Les også: Dette sa Obama om Norge

Kan stille ett spørsmål
Norsk presse får kun lov til å stille presidenten ett spørsmål, og det er NRK som ble den heldige vinneren etter at statskanalen og TV2 slo krone og mynt. Det er USA-korrespondent Annette Groth som skal stille spørsmålet for NRK.

Videre går veien til Slottet der Obama skal i audiens hos Kongen.

Etter dette får Obama en kort pause før selve seremonien i Oslo rådhus. Da skal Obama avlevere fredspristalen som blir sendt verden over.

Det hvite hus har allerede varslet at Obama vil nevne styrkeopptrappingen i Afghanistan. Han vil trolig trekke fram det viktige arbeidet med global atomnedrustning, ettersom dette var et viktig punkt i begrunnelsen til Nobelkomiteen.

Obama får noen timers pause etter nobelseremonien. Da vil han befinne seg på Nobelsuiten på Grand Hotel hvor han blant annet skal styre USA.

Les også: Her skal Obama ha «downtime»

Presidenten har blitt kritisert for å ha avlyst en rekke punkter på det hektiske programmet, men både direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad og USAs ambassadør Barry White påpeker at presidenten vil ha det travelt med å styre landet når han først har en pustepause. Obama må blant annet forholde seg til den omfattende helsereformen som behandles i senatet. I tillegg jobber Obama trolig med det viktige klimamøtet i København.

Hyllet av fakkeltoget
Klokken 18.55 skal presidenten og førstedamen stille på balkongen på Grand Hotel for å bli hyllet av fakkeltoget. Men motstandere av tildelingen vil også være til stede på Eidsvolls plass for å vise sin misnøye over krigføringen til Obama.

Deretter er det duket for den tradisjonelle banketten på Grand Hotel. Obama med følge reiser tilbake til Washington D.C. tidlig fredag.

Oslo er omgjort til en jernring hvor hundrevis av politimenn og Secret Service skal sørge for Obamas sikkerhet.

Programmet

10. desember

08.45: Ankomst Gardermoen. Obama blir fraktet til konteinerhavnen Filipstad med helikopter.

09.20-09.25: Møte på Nobelinstituttet med leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland

10.10-11.00: Møte med statsminister Jens Stoltenberg, samt et kort møte med pressen.

11.00-12.10: Pause

12.10: Audiens på Slottet

13.00: Seremoni i Oslo rådhus

18.55: Obama hilser fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell.

19.00: Bankett på Grand Hotell

11. desember

10.25: Avreise

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere