RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix)

Splittelsen av Norge forsterkes

Sist oppdatert:
Og det spås frisk vekst i lønningene.

Hvert kvartal gjennomfører Norges Bank en spørreundersøkelse som skal gi en indikasjon på temperaturen i bedrifts-Norge. Spørreundersøkelsen av 320 bedrifter foretatt hovedsakelig januar, viser at norsk økonomi holder koken.

- Kontaktbedriftene i Norges Banks regionale nettverk rapporterte at veksten i produksjonen hadde tiltatt noe de siste tre månedene, melder Norges Bank.

Samtidig som bedriftene melder om vekst er det også forskjeller.

- Alle næringene meldte om vekst, men det var store variasjoner mellom de ulike næringene.

Olje opp, eksport ned
Todelingen av norsk økonomi, med oljesektoren på den ene siden og den tradisjonelle eksportindustrien på den andre, kommer tydelig frem.

- Som i de to foregående rundene, steg aktiviteten mest i oljeleverandørnæringen og i bygg og anlegg. Veksten i hjemmemarkedsindustrien og eksportindustrien var lavest, og svakere enn i forrige runde. Det var store forskjeller i markedsutsiktene. Oljeleverandørnæringen ventet fortsatt sterk vekst fremover, mens eksportindustrien ventet at veksten skulle avta ytterligere.

Når det gjelder investeringene ser bedriftene for seg at det vil bli bedring.

- Kontaktene ventet en svak vekst i investeringene de neste 12 månedene, en nedjustering sammenliknet med planene i november. Veksten i sysselsettingen avtok i tråd med kontaktenes forventninger i november, men var fortsatt høy i bygg og anlegg. Fremover ventet kontaktene fortsatt vekst i sysselsettingen, melder Norges Bank.

- Uendret rente
Det spås også at det vil bli en markant lønnsutvikling.

- Kontaktene anslo samlet en årslønnsvekst for 2012 på litt under 4 prosent. Det laveste anslaget var i varehandelen, mens tjenesteytende sektor hadde det høyeste anslaget.

- Rapporten fra nettverket endrer ikke vesentlig på utsiktene for norsk økonomi. Om noe er rapporten litt mer positiv enn sist. Husholdningenes lånevekst er stabil. Vi tror Norges Bank vil holde renten uendret på rentemøtet 14. mars, melder DnB Markets.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere