*Nettavisen* Nyheter.

«Spøkelsesskip» i Japan lastet med døde mennesker

Dette er ett av skipene som har drevet utenfor den japanske kysten. Skipet ble funnet utenfor halvøya Noto i midten av november. Foto: Åoíåçkïv (Ap)

- To av likene var hodeløse, sier kystvakten.

01.12.15 20:46

I løpet av de siste to månedene har minst elleve treskip blitt funnet utenfor kysten av Japan. Det spesielle ved funnene, er at det var minst 25 døde mennesker om bord i skipene, opplyser den japanske kystvakten til The Straits Times, ifølge Huffington Post.

- To ble funnet uten hode, og på én båt var det seks hodeskaller, sier kystvakten.

Avisen skriver at tilstanden på skipene tyder på at de har drevet lenge på havet.

Alle likene om bord i skipene var delvis nedbrutt.

Skipene ble funnet i oktober og november. Japansk politi forsøker nå å løse gåten på hvor disse båtene kom fra, og hva som har skjedd med mannskapet om bord.

- Flyktet fra Nord-Korea?
Én teori er at skipene kom fra Nord-Korea. Det skyldes at det er funnet koreansk skrift på skroget til ett av skipene som var lastet med ti lik. Dette skipet lå og drev utenfor den japanske byen Wajima på vestkysten av Japan, 20. november.

Skroget hadde følgende påskrift: «Den koreanske folkearmé No. 325», som er de nordkoreanske militærstyrker.

I tillegg skal det ha blitt funnet et tøystykke på et annet skip, som ser ut til å stamme fra det nordkoreanske flagget, ifølge den japanske TV-kanalen NHK.

- Det er ingen tvil om at disse båtene er nordkoreanske, sier John Nilsson-Wright ved Asia-avdelingen til tenketanken Chatham House, melder CNN.

- Brukes av avhoppere
Den maritime eksperten Yoshihiko Yamada forteller til NHK at fartøyene bærer store likheter med båtene som brukes av nordkoreanske avhoppere.

Yoshihiko Yamada prøver å gi en mulig forklaring på hvorfor skipene har drevet i land, og hvorfor mannskapet om bord er døde.

- Disse båtene er laget av tre, og de er gamle og tunge. De går ikke veldig fort, og motoren er ikke kraftig nok til å snu skipet mot strømmen, sier han.

Det er også blitt spekulert på at skipene er fiskefartøy som har styrt ut av kurs.

Det skal blant annet ha blitt funnet fiskegarn om bord i flere av skipene, skriver The Japan Times.

- Lever et ekstremt hardt liv
Wright heller imidlertid mer mot teorien om at det er folk som har forsøkt å flykte fra Nord-Korea.

- Det vi vet, er at de menneskene som bor utenfor Pyongyang (Nord-Koreas hovedstad), lever et ekstremt hardt liv, og det er kanskje utfra økonomiske behov eller ønsket om politisk frihet som har oppmuntret noen i nord til å forsøke å forlate landet, sier han.

Reddet ni nordkoreanere
Dette er i så fall ikke første gangen at nordkoreanske avhoppere forsøker å flykte fra diktaturet via sjøveien. I 2011 ble ni nordkoreanere reddet fra en fiskebåt utenfor kysten av Japan, skriver The Telegraph.

Om bord var det tre menn, tre kvinner og tre barn. De har senere fortalt til japanske myndigheter at de drev i fem dager på havet før de ble reddet, og at den opprinnelige planen var å seile til Sør-Korea.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.