RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Sponheim og makten

Sist oppdatert:
Venstres landsmøte i helgen ble en triumf for partibyggeren og strategen Lars Sponheim. Aldri har han stått sterkere i sitt parti enn nå.

Av Øivind Nielsen, politisk redaktør i ANB

Hans suverene posisjon står i en slags symbolsk kontrast til Olaf Thommessens bittersøte avgang fra partiets toppledelse. Fra sin opphøyede posisjon kunne Sponheim til og med være raus nok til å gi sin gamle erkerival noen godord med på veien. Nå står han alene på igjen på haugen, helt uten utfordrere.

Men Lars Sponheim har nye mål i sikte: Stortingsvalget høsten 2009. Han er ikke fremmed for tanken på å krone sin bemerkelsesverdige politiske karriere som landets statsminister. Men foreløpig er det nok ikke så mange andre som er i stand til å se Lars Sponheim i nettopp den rollen. I så fall må han ta spranget fra å være partibygger til politisk brobygger. Der har han ennå en lang vei å gå.

Enkelte av de egenskapene som har gjort Sponheim til en durkdreven partistrateg, gjør ham mindre egnet som samlende leder for en samarbeidsregjering. Riktignok er han en romslig personlighet, med god attest fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik når det gjelder evnen til å se de lange linjene i politikken og mulighetene for kompromisser. Men dette ødelegges i stor grad av hans sleivete uforutsigbarhet.

Et slående eksempel på dette fikk vi for bare noen dager siden, da han gikk ut og ba Høyre velge Per-Kristian Foss som statsministerkandidat i stedet for sin leder Erna Solberg. Slik taler en politiker med et stort selvbilde, men med litt for liten sans for hva som kreves av gjensidig tillit og respekt for å bygge et godt samarbeidsteam.

Derfor har Høyres tidligere utdanningsminister Kristin Clemet et godt poeng når hun sier at Sponheim er i ferd med å spille sine kort feil med tanke på muligheten til å nå helt til topps etter valget i 2009.

Likevel gjør Høyre klokt i å merke seg at det er Lars Sponheim som allerede har lagt de viktigste premissene for et eventuelt regjeringssamarbeid. I helgen fikk han som ventet Venstre-landsmøtet med på et krystallklart nei til enhver tanke om et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Det betyr definitivt kroken på døra for Erna Solbergs drøm om et bredt borgerlig regjeringssamarbeid med Siv Jensen på laget.

Venstres kalde skulder til Frp er prisverdig klar tale. Det er bra velgerne får vite hva de har å holde seg til. Men det skaper samtidig en klar front mot Høyre og innsnevrer manøvreringsmulighetene for det borgerlige alternativet.

Forholdet til Høyre blir neppe noe bedre av at Sponheim nå også lokker Senterpartiet med en gjenoppliving av sentrumsalternativet etter at Åslaug Haga har sagt takk for seg. Selv om han har rett i at en mindretallsregjering slett ikke trenger være noen dårlig løsning, glemmer han at alle regjeringer – og spesielt mindretallsregjeringer – er helt avhengige av å samle politisk støtte for å overleve. Da er det farlig å skaffe seg for mange uvenner.

Les flere debatter her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere