*Nettavisen* Nyheter.

Sponheims takk for turen

NORGES MEST OMTALTE FISKETUR: Litt fiske og mye politikk? Hvem er overrasket over det? Foto: Geir Salvesen

Forskjellen på Jens Stoltenberg og Lars Sponheim er at statsministeren er en smart realpolitiker som tenker flere skritt frem.

18.09.09 13:57

Mens Venstre-leder Lars Sponheim og Frp-leder Siv Jensen utstedte garantier, holdt Jens Stoltenberg seg offisielt til sin plan A om fortsatt rødgrønn regjering.

Det viste seg å være en klok strategi. Men Stoltenberg er selvsagt ikke dummere enn at han tenkte i sitt stille sinn hva han ville gjøre om det rødgrønne flertallet på Stortinget falt.

Derfor er det ikke noe stort sjokk når Lars Sponheim i dag «avslører» at Jens Stoltenberg under fire øyne tenkte høyt om en sentrum-Ap-regjering.

Les også:Jens ville ofre SV

Derimot er det sørgelig at Lars Sponheim finner det som god folkeskikk å bryte fortroligheten. Det er en dårlig takk for turen når Sponheim forteller hva de to snakket om over leirbålet på Hardangervidda.

Sponheims drømmeregjering er «et moderne Ap sammen med Venstre og det moderate Høyre».

Stoltenberg nøyer seg ikke med å drømme.

Da Ap var for svakt til å regjere alene, skaffet han seg makt ved å inngå en historisk allianse med SV og Senterpartiet. Og da Stoltenberg trengte støtte fra LO, vandret han turer med Gerd-Liv Valla rundt Sognsvann.

Arbeiderpartiet er i politikken for å skaffe seg makt. Innflytelse og makt kommer gjennom posisjoner og for å komme dit må man la være å skrive garantier, og være åpne for å samarbeide dersom det trengs. Viljen til å ta ansvar og regjere har alltid vært en styrke for Arbeiderpartiet.

Lærdommen etter Lars Sponheims fisketur med Jens Stoltenberg er ikke å fordømme statsministerens høyttenkning. Lærdommen er å se hvor lurt det er å ha flere veier ut av hiet, i motsetning til å male seg inn i et hjørne med fastlåste garantier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.