RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sponser 86 prosent av barnehageprisen

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Staten påtar seg en stadig større del av barnehageregningen i Norge. Samtidig har foreldrenes andel av regningen blitt redusert, viser rapport.

Foreldre med barn i kommunale barnehager betaler nå drøyt 14 prosent av kostnadene. I private barnehager betaler de drøyt 15 prosent, ifølge en rapport fra Telemarksforskning.

Til sammenligning betalte foreldrene 33 prosent av utgiftene til en kommunal barnehageplass i 2001 og nesten 46 prosent av utgiftene i en privat barnehage, skriver Aftenposten.

For ti år siden ble det såkalte barnehageforliket inngått, som et resultat av høy foreldrebetaling og mangel på barnehageplasser. Stortingets intensjon var at foreldrene i utgangspunktet skulle betale 20 prosent av regningen, altså mer enn det de gjør i dag.

Regjeringen setter nå opp maksprisen fra nyttår, fra dagens nivå på 2.330 kroner i måneden, til 2.405 kroner i måneden. Økningen innebærer at 2014-nivået reelt sett blir det samme som det har vært i 2013. Statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet opplyser at regjeringens intensjon er å gradere oppholdsbetalingen mer etter foreldrenes betalingsevne. Totalt sett skal foreldre ikke betale en større andel av utgiftene enn de gjør i dag, ifølge Jordahl.

- Høyre har tidligere foreslått å pris- og kostnadsjustere maksprisen. Det har vært en del av mitt partis politikk, men regjeringen har ikke lagt inn noen signaler om økt foreldrebetaling i plattformen. Hva som skjer i fremtidige budsjetter, må vi komme tilbake til, sier Jordahl. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere