*Nettavisen* Nyheter.

Sponser ansatte for røykfritt sykehus

ØKONOMISK DYTT: Sykehuset Telemark har avsatt 200 000 kroner til røykeslutt blant ansatte. Turid Rund (til venstre) fra Fagforbundet og hovedtillitsvalgt Marit Skau Bjørge er glad for kampanjen. Foto: INGE FJELDDALEN (TELEMARKSAVISA)

For en tusenlapp per hode deler man ut nikotindrops, plaster og tyggegummi.

13.11.11 21:47

Sykehuset Telemark sponser sine røykende ansatte med medikamenter i en ny røykesluttkampanje.

Turid Rund i Fagforbundet og hovedtillitsvalgt ved Sykehuset Telemark, Marit Skau Bjørge, skal gjøre opp status innen en uke på hvor mange røykende ansatte som har benyttet seg av tilbudet. «Røykegruppa» ved ST holder jevnlige møter. Den kollektive røykesluttdatoen er satt til 1. januar, skriver Telemarksavisa.

Pasientklager
Sykehuset Telemark har 4500 ansatte fordelt på hele fylket. Alle sykehusenhetene deltar i kampanjen, som er vedtatt i Arbeidsmiljøutvalget (AMU).

- Bakgrunnen for at vi tok opp saken i AMU, er at mange pasienter klager på røyklukt. Motivasjonen for kampanjen er at syke skal slippe pleiere som lukter røyk. I tillegg er røykeslutt en helsegevinst for den enkelte, forklarer de to.

Først som røykefri
I AMU har ledelsen og de ansattes representanter sammen kommet fram til den originale løsningen. Apotek rundt i fylket er avtalepartnere for utlevering av medikamenter til en verdi av tusen kroner.

- Reaksjonene er mest positive, men noen har lurt på hvor de skal få lov å røyke etter dette vedtaket, forklarer Rund.

AMU har vedtatt at Sykehuset Telemark skal bli det første røykfrie sykehuset i Norge.

Tror ikke på hets
- Kampanjens mål er at ansatte skal være røykfrie i arbeidstida, men vi har ingen tro på sanksjoner og hets. Vi satser heller på at kolleger kan motivere og oppfordre hverandre til røykeslutt, sier Marit Skau Bjørge.

Hun er utdannet sykepleier og er ikke-røyker. Turid Rund er tidligere postvert på sykehuskjøkkenet og er eks-røyker.

- Jeg sluttet for to år siden, sier Rund, som kom seg ut av en lang røykekarriere uten nikotinpreparat.

900 i målgruppa
Rundt 20 prosent av innbyggerne er røykere. Det betyr at 900 ansatte er i målgruppa for sykehusets kampanje.

- Det er nok et greit anslag for antallet røykere ved Sykehuset Telemark, tror Turid Rund.

ST har satt av rundt 200 000 kroner til kampanjen. Hvor mange som faktisk benytter seg av tusenlappen, blir klart tidligst om en uke. Da løper fristen ut for å benytte seg av tusenlappen.

- Vi kommer nok til å utsette fristen, for det har vært litt startproblemer oppover i fylket, avslutter Rund og Skau Bjørge.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.