RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Sponser bare «guttefag»

Sist oppdatert:
Staten fullfinansierer videreutdanning av typiske «guttefag». «Jentefagene» må du betale selv.

Har du gått elektrolinjen på videregående skole og vil videreutdanne deg på teknisk fagskole, sørger staten for fullfinansiering av de ett til to årene etterutdanningen tar.

Skulle du derimot ha utdannet deg til hjelpepleier, må du betale mesteparten av skolepengene selv hvis du vil spesialisere deg videre.

- Siden det fremdeles er slik at det store flertallet som søker helse- og sosialfag er jenter, mens flertallet på tekniske fag er gutter, blir denne praksisen klart kjønnsdiskriminerende, sier Kjellfrid Blakstad, leder for seksjon helse og sosial i Fagforbundet, LOs største forbund, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Stortinget bevilger i dag 280 millioner kroner til de tekniske fagskolene - eller 80.000 per studieplass. Skoleplassen blir da gratis for elevene. For helsefag har Helsedirektoratet gitt 40.000 kroner per studieplass i et prøveprosjekt, resten er det meningen at arbeidsgiverne skal stå for. Men i praksis viser det seg at dette i liten grad blir gjort og elevene må betale selv.

Fagforbundet mener praksisen også bryter med den nye loven om fagskoler fra 2002, som sier at det skal være likhet mellom tekniske fag og omsorgsfag. Nå krever de at det settes av rundt 30 millioner vitil videreutdanning for « jentefag» til neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere