Gå til sidens hovedinnhold

Spør en engel om hjelp

Med Hverdags-englene ønsker Iren Løkkeberg Lyngnes og Ingunn Soot å bryte ned det de mener er et tabu: å spørre om hjelp.

NORDSTRAND: Trodde du kanskje at engler var hvitkledde skikkelser med vinger, som holdt seg i himmelen? Da tok du feil. Engler fins overalt, de, i følge Iren. Nå kan du til og med få en som hjelper deg i hverdagen.

– Vi er englemammaene, spøker damen bak Ditt Vikarbyrå på Nordstrand.

Hun ser på kollega Ingunn og smiler. Begge er entusiastiske med tanke på sitt nyeste fellesprosjekt - Hverdags-englene.

Engler for alle

– En hverdags-engel er en hjelpende hånd i DIN praktiske hverdag. Våre håndplukkede engler lager middag, syr i knapper, følger deg til nær og fjern, lager piknikkurv til sommerfesten i barnehagen med mer, forteller de.

Hverdags-englene har vært en realitet i to måneder. Iren og Ingunn har troen på konseptet.

– Vi kan forme dette. Det er hjelpen vi kan bidra med, så får vi gå opp stien sammen med brukerne. Dette er for alle, både småbarnsforeldre og eldre mennesker. Hvilken hjemmehjelp har tid til å trille en tur i parken, eller til å sette seg ned med en brødskive, selv om de så gjerne vil? spør Iren.

Poenget med Hverdags-englene er ikke at de skal fungere som hjemmehjelpere eller renholdere.

– En engel kan ikke ha et så tett program at de må løpe fra sted til sted og se på klokken hele tiden. Her skal brukeren være i fokus, forteller damene.

De har heller ikke et mål om å ta fra fagfolk jobben sin.

Middag på bordet, takk!

Som småbarnsforeldre har de selv erfaring med at tiden ikke alltid strekker til.

– Når tidsklemma jobber mot oss, da kommer våre engler hjem til deg.
De henter og bringer på skole/sfo/barnehage og fritidsaktiviteter. På veien stikker de innom apotek eller renseri, før de stopper i matbutikken og handler inn etter din handleliste. Rekker du ikke å lage middag? Våre engler rekker! Og da står den ferdig på bordet når du ønsker det, misjonerer Iren.

Hun forteller at de reiser og besøker dem som ber om hjelp. Ut ifra dette møtet plukker de ut riktig engel, ut ifra behov og ikke minst kjemi.

– Vi er ikke et kjempestort firma med mapper og stempel. Vi har en mye closere dialog med brukerne: "hva trenger dere?", sier Iren.

Med lang fartstid i vikarbyråbransjen anser hun seg selv for å være en god menneskekjenner. Foreløpig er det ti engler som stiller til rådighet. De fleste stiller med bil og de er helt anonyme, ingen logoer der i gården.

Iren forteller at det dessverre er en stor barriere for mange, spesielt småbarnsfamilier, å be om hjelp.


I en alder av 25 år, med mann, barn og en 3-roms, hadde hun selv behov for hjelp.

– Jeg måtte få logistikken til å gå opp. Hjelpen jeg fikk var en engel. Jeg var så stolt av henne fordi hun gjorde en jobb jeg selv ikke mestret i tidsklemmen. Først reagerte de nærmeste rundt meg, men etter hvert fulgte de etter, humrer Iren.

– Man kan se det som en luksus, men det er ikke det. Du får hjelp til å roe ned litte grann, sier Ingunn.

Etterspørsel

Det var eieren av Munkerud gård, Eli Selnes, som spurte Iren og Ingunn om de hadde noen som kunne hjelpe i vikarbyrået sitt. Munkerud gård er engle-mammaenes base.

Så langt har det gått all right for engle-mammaene. De har begge et ønske om å hjelpe, og som de selv sier:

– La noen andre jobbe i kulissene, så du selv kan stå på scenen...

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot