Spotify-sperre er knekt

Det tok noen måneder, men nå er Spotifys kopibeskyttelse knekt.

23.02.09 09:38

Spotify har blitt et av de virkelig store farsottene på nettet de siste månedene, gjennom å tilby streaming av musikk til datamaskiner, enten reklamefinansiert eller gjennom en relativt lav månedspris.

Men det er ikke alle som har vært spesielt fornøyd med at tjenesten ikke gir deg noen mulighet til å bruke musikken på mobiltelefonen, og noen funksjon for å kjøpe musikk er heller ikke implementert.

Program som «ripper» lyden
Det har i det siste vært mange mindre seriøse prosjekter på nettet som har forsøkt å ta opp lyden fra Spotify og lagre dette som mp3-filer. Disse prosjektene har dog vært relativt mislykkede, og kvalitetstapet har vært til dels stort.

Men i det stille (så stille at programmets navn knapt gir treff på Google) er det nå noen som har lansert et bitte lite program på bare 0,16 MB som har knekt kopibeskyttelsen på Spotify. Dermed kan du lagre alle sangene du hører på. Men programmet krever altså at du hører på sangene, og gir ingen mulighet til å laste ned hele sanger som om du var på iTunes

Lagrer datastrømmen
Utviklerne forteller at programmet fanger datastrømmen som går til Spotify før det blir behandlet, og datastrømmen blir lagret direkte uten noen form for kvalitetstap og konvertering.

Teknikken er trolig derfor ikke spesielt ulikt den som hackere benyttet for å knekke beskyttelsen på den kortlevde gratistjenesten som kontroversielle Allofmp3.com benyttet for noen år siden.

Om det å knekke kopibeskyttelsen på Spotify kommer til å bre stort om seg er nok derimot et diskusjonstema med tanke på at musikken uansett er gratis tilgjengelig.

Vil endre beskyttelsen
Daniel Ek i Spotify sier til den svenske næringslivsavisen DI.se at de hadde regnet med at denne typen programmer kom til å dukke opp.

- Det er klart at dette er noe vi ikke støtter. Samtidig viser det hvor utrolig populært Spotify er når noen tar seg bryet med å legge så mye tid på å forsøke å gå rundt vårt system, sier han.

- Vi kommer til å endre Spotify-programmet så det blir betydelig vanskeligere for en angriper å komme rundt det, slår han fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.