RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sykepleier på jobb på Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet i Oslo.
Sykepleier på jobb på Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Tore Meek (NTB Scanpix)

Språkproblemer truer pasientsikkerhet

Sist oppdatert:
Språkkunnskapene blant sykepleiere med fremmedspråklig bakgrunn er så dårlige at det går ut over pasientsikkerheten, viser ny undersøkelse.

NRK har gjennomført en spørreundersøkelse blant et utvalg av medlemmer i Norsk sykepleierforbund.

Av resultatene kommer det blant annet frem at 90 prosent mente det var språkproblemer i helsevesenet. 15 prosent var helt eller delvis enig i påstanden «Språkproblemer på min arbeidsplass har ført til fare for liv og helse».

- Jeg er ikke overrasket over resultatene, men jeg synes det er skremmende, sier Ahus-sykepleier Ann Christin Pettersen til NRK.

Pettersen har lang fartstid som sykepleier, og driver også opplæring av sykepleiere med fremmedspråklig bakgrunn. Hun har eksempler på episoder der språkproblemene kunne fått store konsekvenser.

I ett av mange eksempler på feil som følge av språkproblemer svarer en sykepleier at blod som skulle gis til en gammel mann ble gitt til et barn.

- Det er tydelig at språkproblemer er et økende problem i den norske helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

I dag er det opp til den enkelte arbeidsgiver å bestemme hvilke krav som skal stilles til norskkunnskaper for å få jobb i helsevesenet.

Helseministeren går inn for at det innføres nasjonale krav til helspersonell som er fra land utenfor EU. Flertallet av utenlandsk helsepersonell, de som er fra EU, kan det foreløpig ikke stilles nasjonale krav til, det hindrer EUs regelverk.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere