Sprengkulda slipper ikke taket

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Vi har foreløpig bare fått en forsmak på det kalde været.

–Kaldt, kaldt, kaldt er stikkordet for den kommende uka, sier meteorolog Ina Innesdal Sulen ved StormGeo til Nettavisen.

Arktisk kulde
Vi er inne i en kald periode som brer om seg i hele landet, og den kommer ikke til å ta slutt med det første skal vi tro meteorologen.

– Det ser ut som det kalde været ikke har tenkt å gi seg. Ifølge prognosene våre kommer det til å bli kaldt vær hele den kommende uka, sier hun videre.

Det er den arktiske kulda vi nå har med å gjøre.

– Det blir dannet små lavtykk ved Svalbard. Siden det er ganske nærme Arktis, trekker den med seg den kalde luften derfra inn i landet vårt, forteller Sulen

Skydekket avgjør
Klart vær og få skyer er en indikasjon på sprengkulde. Deler av landet har allerede fått kjenne kulden på kroppen.

– Nord-Norge og midtre deler av landet er mest utsatt akkurat nå. Natt til lørdag ble det blant annet registrert 26. 4 minusgrader på Røros, sier meteorologen videre.

Det er vanskelig å si hvor langt ned kvikksølvet kommer til å synke, det er helt avhengig av skydekket.

– Får du klarvær og skyfritt vær, vil det bli nokså kaldt, men hvis det legger seg et skydekke på himmelen, vil det fungere som en slags isolasjon. Forskjellen på temperaturene med og uten skyer kan utgjøre så mye som pluss-minus ti grader, påpeker hun.

Klarvær og sprengkulde
I Midt-Norge er det størst sjanse for å få klarvær og dermed også sprengkulde.

– Det kan bli veldig kaldt i innlandet, og temperaturene kan dale helt ned til 25 minusgrader. Men det er også her det blir finest vær i starten av uka, sier hun videre.

På Vestlandet blir det også kalde dager framover.

– På det varmeste vil temperaturene ligge opp mot null grader. Det er kaldt for oss å ha minusgrader gjennom hele døgnet. Det er også muligheter for litt snøfall på Vestlandet, forteller meteorologen.

Høyt forurensingsnivå
Er de lave temperaturene stabile flere dager i strekk, kan dette føre til et forurensingsproblem.

– Når det kalde luften siger ned i bunnen, får man ingen omrøring, dermed kan det bli et problem med forurensing, nivået er ganske høyt allerede, forteller Sulen.

På Sør- og Østlandet har sluppet billig unna foreløpig, men kulda kommer også dit.

– Akkurat nå ligger det en front med snø på Sør- og Østlandet, men det blir skikkelig kaldt også her, spesielt på natta. I indre strøk kan man fort komme opp i minus 20 grader.

Stjerneklart
Selv om det blir kaldt, kan man se fram til fine stjerneklare kvelder, i hvert fall i deler av landet.

– I Nordland, på Vestlandet og i Møre- og Romsdal er det størst sjanse for klarvær, så her kan du se frem til flotte kvelder med stjerner på himmelen, sier hun.

– Hva er ditt beste tips for å takle kulda?

– Det gjelder å kle seg godt i tillegg til å smøre seg inn med kuldekrem i ansiktet, avslutter meteorologen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.