– Helseetaten arbeider kontinuerlig med tiltak for å sikre at innbyggerne får et tilbud om test så raskt som mulig ved behov, sier testkoordinator ved Helseetaten i Oslo kommune, Silje Thorkildsen i en e-post til Nettavisen.
Tester flere enn myndighetenes krav
– Vi tester langt flere enn kravene fra nasjonale myndigheter nå, som er 5 prosent av befolkningen pr uke og jobber med å øke kapasiteten ytterligere, sier hun.
De siste dagene har antall nye smittetilfeller i Oslo sakte men sikkert steget. Torsdag ble det satt rekord, med 1078 nyregistrerte smittetilfeller.

Byrådsleder: - Omikron endrer spillereglene
Nettavisen har de siste dagene blitt tipset av flere Oslo-borgere, som har opplevd det vanskelig å få testet seg, og at ventetiden har vært lang.
Med dagens smittevernråd, der man skal holde seg hjemme med symptomer, betyr det at mange må sette ting på hold – i påvente av avlagt test og negativt testsvar.
Les også: Bor du med en smittet, må du i karantene til du har testet negativt
Fikk vaksinetime på motsatt side av byen
Mange er frustrert over den begrensede testkapasiteten. Både blant de som har stått timevis i kø ved dropin-sentrene, og de som har forsøkt å bestille test-time via Oslo kommunes hjemmesider.
– Bestiller koronatest, svarer «nei» på spørsmålet om jeg har bil. Får time på motsatt side av byen, skriver en på Twitter.
– Koronatelefonens løsning: Avbestill og prøv igjen i morgen. Nei, vi kan ikke hjelpe deg med time på et nærmere sted.

Innfører omikron-tiltak i 25 kommuner
Da vaksinedosene ble pumpet ut og smittetallene sank til bunns tidligere år, ble det besluttet å nedjustere test- og smittesporingskapasiteten i Norge.
I Oslo medførte dette at flere av de større teststasjonene i byen ble lagt ned. Igjen står det tre sentre i hele Oslo som tilbyr dropin-testing. De er lokalisert på Adamstuen, Rommen og Mortensrud.
Les også: OUS leter etter omikronsmitte i 600–800 prøver daglig
– Stor pågang
I tillegg finnes det mobile dropin-teststasjoner rundtom i forskjellige bydeler. På Grønland torg er det for eksempel mulighet for å komme å teste seg uten avtale. Flere dager har køen vært flere titalls meter lang allerede en halvtime før de åpner for dagen klokken 09.00.
– Det er stor pågang på testsentrene nå, og det må påregnes noe ventetid. Det er også ulik kapasitet på de ulike teststedene, sier Thorkildsen og fortsetter:
– Derfor kan innbyggere som bestiller time oppleve å ikke bli tildelt det nærmeste teststeder, men det teststedet hvor du fortest får time, sier hun.
Hun sier videre at de i snitt tester 5,2 prosent av Oslos befolkning i uken. Altså 0,2 prosent over det som er tilrådet testkapasitet.
– Testkapasiteten vurderes kontinuerlig, og Helseetaten jobber med fleksible løsninger for å ivareta innbyggernes behov for test, sier testkoordinatoren.
Ikke bare bare å få gratis hurtigtest i stedet
I mange kommuner kan man bestille hurtigtest til hjemmetest, som man så henter hos kommunen.
Les også: Helsedirektoratet mener at julebord kan gjennomføres
Tidligere har også dette blitt praktisert i enkelte steder i Oslo, men ikke nå lenger. Nå må man bli kontaktet av smittesporingsteamet, noe man blir når man for eksempel er nærkontakt av en smittet, for å få gratis hurtigtest.
– Vedrørende hurtigtester deler testsentrene ut hurtigtester til nærkontakter som har mottatt SMS fra smittesporingsteamet i sin bydel, og disse er gratis, sier Thorkildsen.