Årets 17. mai preget av strenge koronarestriksjoner landet over, så som i fjor. Regjeringen har ikke kommet med egne føringer for nasjonaldagen, men understreker at feiring og markeringer skal gjennomføres i henhold til gjeldende nasjonale - og eventuelt regionale og lokale - regler og anbefalinger.

«Hvis det er risiko for at 17. mai-tog eller andre arrangement fører til folkeansamlinger eller tiltrekker seg personer fra ulike kommuner, bør de avlyses», står det på regjeringens nettsider.

- 17. mai er ikke politikernes dag eller de voksnes dag, men barnas dag, og barna skal skånes, sier Jarle Lyngbø fra Askøy utenfor Bergen, til Nettavisen.

Lyngbø legger ikke skjul på at han er skeptisk til restriksjonene som myndighetene har innført for å begrense koronasmitten.

- Usolidarisk?

- Ja, jeg er skeptisk til disse restriksjonene og jeg er skremt over utviklingen. Nå innføres koronapass. I Danmark kan du ikke låne en bok på biblioteket uten koronapass. Nå må det begynne å gå riktige veien igjen.

- Men er ikke dette usolidarisk, når mange forsaker å være sammen med andre for å begrense smitten?

- For meg gjør det ingenting at noen mener at dette er usolidarisk, sier han.

På Facebook har han til tross for de nasjonale føringene oppfordret til 17. mai-tog på Torgallmenningen i Bergen sentrum. I Oslo har et tilsvarende initiativ invitert til 17. mai-tog fra Rådhusplassen - til tross for at koronarestriksjonene sier at det ikke er lov å ha arrangementer med mer enn ti personer i Oslo. I Bergen er grensen satt til 20 personer.

Les også: - La oss pynte oss, og ha det litt moro! Bunadpolitiet: - Helt unødvendig

- Ingen kan nekte folk

Lyngbø påpeker at det ikke er noe offisielt arrangement fra kommunen på Torgallmenningen ifølge det offisielle 17. mai-programmet for Bergen i år. De tradisjonsrike 17. mai-togene og buekorps-arrangementene i sentrum er i år avlyst på grunn av koronapandemien. I stedet planlegger 17. mai-komiteen i Bergen blant annet bydelskortesjer, båtparade og felles salutt og nasjonalsang. Det samme gjøres flere steder i Norge - ganske likt den koronapregede nasjonaldagsfeiringen fra i fjor.

- Ingen kan nekte folk å reise til Torgallmenningen og ingen kan nekte folk å gå, så lenge de holder en meter avstand, hevder han.

Nettavisen har vært i kontakt med Oslo kommune, Bergen kommune og Oslo politidistrikt angående disse ikke-offisielle 17. mai-arrangementene. Foreløpig har ingen kommentert.

Les også: Helsedirektøren frykter uvanlig 17. mai-feiring også i år

- Ikke koronafornekter

Lyngbø selv er ikke redd for eventuelle konsekvenser.

- Dette handler ikke om å bryte reglene. Barna skulle skånes for koronarestriksjoner. På Torgallmenningen kan man samles 1000 personer og ennå holde én-meter-regelen. Så nå skal vi ta 17. mai tilbake, sier Lyngbø.

- Tar du ansvar hvis det skulle komme et koronautbrudd som følge av barnetog på Torgallmenningen?

- Hvis man er så redd for koronautbrudd på 17. mai i Bergen, så bør man ikke tillate buekorps eller musikkorps heller, sier Lyngbø, og henviser til bydelskortesjene kommunen skal arrangere. Nettavisen kjenner ikke detaljene i hvordan dette skal gjennomføres i år.

- Anser du deg selv for å være koronafornekter?

- Nei, det gjør jeg ikke, men myndighetene har sagt at barna skal skånes når man innfører restriksjoner, og det blir de ikke, sier Lyngbø.

Kritisk til reglene

Politiet i Innlandet har tidligere lagt ut informasjon om hvilke reaksjoner man kan forvente dersom man bryter koronareglene. Blant annet risikerer en person som deltar på et ulovlig arrangement å få 10.000 kr i bot, subsidiært fengsel i ti dager. En person som arrangerer et ulovlig møtepunkt risikerer 20.000 kr i bot og subsidiært fengsel i 15 dager. Straffeskjerpende og formildende omstendigheter kan påvirke størrelsen på boten, og politiet i Innlandet understreker at bøtelegging kun kan skje dersom det foreligger straffehjemmel i de aktuelle forskriftene.

Lyngbø legger ikke skjul på at han er kritisk til de gjeldende reglene for å hindre spredning av koronaviruset. Han kjører skolebuss og sier han ser hvordan barna sitter tett sammen uten masker. Det samme skjer i klasserommene og i friminuttene, sier Lyngbø. Derfor mener han at det ikke er noen grunn til at barna ikke skal kunne gå i 17. mai-tog i Bergen sentrum i år.

- Folk må gjerne ta med seg munnbind, og om man kaller det 17. mai-tog eller protesttog, så er det viktigste at barna har det kjekt. Møt opp klokken 13.00, så går toget rundt Torgallmenningen, sier han.

Oslo offentliggjør program onsdag

Bergen har allerede lansert sitt offisielle 17. mai-program, i Oslo vil dette blir offentliggjort onsdag. I Bergen er de store, tradisjonelle markeringene, inkludert barnetoget, avlyst i år, og det er allerede varslet at det heller ikke blir barnetog i Oslo i år. Begrunnelsen er smittesituasjonen i hovedstaden.

– Det er ingen lett avgjørelse å ta, men det er en nødvendig avgjørelse. Både jeg og resten av 17. mai-komiteen er opptatt av at Oslos befolkning skal få feire denne dagen. I år som i fjor blir det en annerledes feiring. Vi jobber fortsatt med detaljene, men vi kan love at vi vil ivareta verdiene og tradisjonene som denne dagen handler om: demokrati, samhold, barn og glede. I år har jeg lyst til at feiringa skal dedikeres litt til alle ungdommene og elevene i Oslo som har mistet en viktig ungdomstid. Jeg håper vi får til en ekstra fin feiring for dem i år, selv om feiringa blir uten et barnetog i sentrum, uttalte 17. mai-komiteens leder i Oslo, Rauand Ismail, i en pressemelding tidligere i år.