Sprettert-mann tok hevn

Foto: (Glomdalen)

Langvarig trakassering fra en guttegjeng gjorde en mann i 50-årene fly forbanna. Konflikten utartet seg til kaos i nabolaget.

05.08.10 14:27

Ifølge politiet hadde de 14–15 år gamle guttene mobbet mannen i flere timer før konflikten tilspisset seg i boligfeltet på Vennersberg fredag kveld. De skal ha kommet med ufine, verbale angrep, kastet stein og korker og skutt med softgun mot leiligheten hans. Til slutt kokte det over for den trakasserte mannen, skriver Glomdalen.no.

Først fant han fram en sprettert og skjøt tilbake på guttene fra balkongen. Deretter stormet han ut av blokka.

- Rant over

- Han ønsket ikke å bli trakassert lenger og løp ned etter at det rant over. Så tok han guttenes softgun, knakk våpenet og tok guttenes tre sykler. Opptrinnet er uforsvarlig på alle vis, også at en voksen mann står på balkongen og skyter tilbake med sprettert, forteller politiførstebetjent og vaktleder Kai Rudolfsen ved Kongsvinger politistasjon.

Politiet fikk melding om bråket like før klokken 23.00

Mannens utagering skal ha brakt sinnene i kok i nabolaget.

- Det var da mannen gikk ut at hendelsen eskalerte. Det var lynsjestemning i området da vi kom fram. Mellom 30 og 40 mennesker, både barn og voksne, hadde samlet seg på plassen utenfor blokka. All vrede var rettet mot mannen, som hadde kastet syklene i en haug utenfor inngangen og tatt med seg våpenet inn da vi kom fram, forteller Rudolfsen.

- Mobbing over tid

Menneskemengden skal etter hva Rudolfsen forteller ikke ha vært klar over at mannen i 50-årene var blitt voldsomt provosert.

- Det hele startet med at ungdommene terroriserte mannen for å få ham sint. De visste at han kunne bli stresset og tiltalte ham med stygge kallenavn. Han har vært utsatt for mobbing over tid og vi anser dette som en mobbesak. Mannen har også vært i kontakt med politiet og fortalt om situasjonen tidligere, sier Kai Rudolfsen.

Han forteller at politiet brukte nærmere en time på å roe ned den anspente situasjonen. Etter at lovens lange arm hadde kartlagt hendelsesforløpet, snudde stemningen, ifølge Rudolfsen.

- Gutta som trakasserte sto fram for alle, innrømte at de startet bråket og fortalte at de var årsaken til at mannen gikk over streken. Jeg tror folk fikk litt hakeslepp da de skjønte tegningen. Jeg forsvarer ikke at en voksen mann er voldelig og skremmer unge, men det er noe som heter berettiget harme, sier politiførstebetjenten, som mener at det anspente forholdet mellom mannen i 50-årene og mobberne er en sak for konfliktrådet.

- Dette var langt over guttestreker. De involverte må finne en løsning for å komme videre, sier politiførstebetjenten.

Ikke skarpt våpen

Det uvanlige opptrinnet skaket opp nabolaget på Vennersberg. En nabo, som ønsker å være anonym, forteller at hun hørte et «utrolig leven» utenfor blokka. Vedkommende var svært bekymret for at «mannen skulle gå berserk med børsa» og innså ikke at dette var en relativt harmløs softgun.

- Vi så en mann med gevær i hånden. Rundt hele blokka sto et titall voksne og barn. Noen gråt, forteller naboen.

En softgun omfattes av våpenloven i Norge, på linje med luftvåpen. Med softgun kan man skyte gummikuler, og våpenet er altså ikke skarpt.

Det er i utgangspunktet 18-årsgrense på å kjøpe, eie og bruke softgun.

- Det er svært vanskelig å se om det er en softgun eller skikkelige greier. En softgun er like egnet for å skremme. Vi har beslaglagt skytevåpenet og opprettet sak mot guttene, sier Kai Rudolfsen.

Politiførstebetjenten understreker at politiet ser svært alvorlig på at de hadde tilgang til og brukte softgun.

Glåmdalen forsøkte å komme i kontakt med mannen i 50-årene tirsdag. Han ønsket ikke å kommentere hendelsen.

Les flere nyheter fra Glomdalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.