RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sørafrikanske gruvearbeidere avslutter streik

Sist oppdatert:
Johannesburg (NTB-Reuters-AFP): Arbeiderne ved den streikerammede platinagruva i Sør-Afrika sier ja takk til et lønnshopp på 22 prosent og sier de gjenopptar arbeidet.

Gruveselskapet Lonmins tilbud om en generell lønnsøkning på 22 prosent til arbeiderne i Marikana fører dermed til at den seks uker lange streiken avsluttes når arbeidet etter planen gjenopptas torsdag.

Arbeiderne på en fotballbane i nærheten av gruva jublet da de ble informert om lønnstilbudet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere tirsdag fikk de tilbud om en bonusutbetaling hvis de gjenopptok arbeidet. Ifølge et brev til arbeiderne lød tilbudet på en engangsbonus på 1.500 rand eller vel 1.000 kroner. Denne bonusen kommer i tillegg til tilbudet om lønnsøkninger.

To dager etter at streiken ble innledet 10. august, ble 34 gruvearbeidere skutt og drept i det britiskeide Lonmins gruve da politiet grep inn.

Streiken i Marikana har ført til stans i utvinningen av platina, et sjeldent og verdifullt metall. Platina brukes i smykker, men også i katalysatorer som renser utslipp fra biler og i tennplugger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere