RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søreide vurderer å opprette ny topptrent HV-styrke

I 2010 ble HV-016 lagt ned. Nå vurderer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) å opprette en ny topptrent enhet i Heimevernet som kan bistå ved terrorhandlinger.
I 2010 ble HV-016 lagt ned. Nå vurderer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) å opprette en ny topptrent enhet i Heimevernet som kan bistå ved terrorhandlinger. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

I 2010 ble HV-016 lagt ned. Nå vurderer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) å opprette en ny topptrent enhet i Heimevernet som kan bistå ved terrorhandlinger.

– Det er fortsatt ingen tvil om at politiet har ansvaret for å håndtere et terroranslag på norsk jord. Men det er samtidig veldig klart at de kan kalle på Forsvaret ved behov, og da må Heimevernet ha lokale enheter som kan bistå, forklarer Søreide til Aftenposten.

Lagt ned i 2010

I 2010 ble Heimevernets eliteavdeling HV-016 lagt ned. Stortingets ombudsmann for Forsvaret var svært kritisk til nedleggelsen og mente Forsvarssjefen la ned avdelingen uten å ha myndighet til det.

– Det vi særlig ser på, er om vi har kapasiteter som kan bistå politiet i større befolkningssentra ved siden av Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen. Det er også en oppfølging av 22. juli-kommisjonens innstilling sier Søreide.

HV-016 ble opprettet for å forhindre terror- og sabotasjeaksjoner, men Søreide mener den nye styrken ikke nødvendigvis blir en ny HV-016.

– Diskusjonen om 016 er vi egentlig ferdig med, i den forstand at det vi nå vurderer, ikke nødvendigvis er det samme, sier forsvarsministeren.

– Uryddig prosess

Søreide kritiserte nedleggelsen av HV-016 som leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité. I 2012 sa hun det ikke var for sent å hente tilbake tapt kompetanse fra nedleggelsen.

– Det som i alle fall er sikkert, er at det var en veldig uryddig prosess rundt nedleggelsen og at vi mistet kapasiteter vi har bruk for. Forsvarssjefen begynte med å legge det fram som et innsparingstiltak, for så å kalle avdelingen en overlevning fra den kalde krigen. Til slutt ble HV-016 karakterisert som en avdeling ute av kontroll, og jeg skjønner at mange reagerte på det, sa Søreide til NTB den gang. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere