Gå til sidens hovedinnhold

Sri Lanka søker bøddel med «utmerket moralsk karakter»

Søker etter nye bødler og importerer renneløkker for å bekjempe narkotikakriminalitet. - Symbolpolitikk av verste slag, sier Amnesty.

Srilankiske myndigheter er i ferd med å gjeninnføre henrettelser etter 43 år med midlertidig stans i praksisen.

Men først må myndighetene ha en rekke ting på plass. Blant annet trenger de nye renneløkker - selvstrammende løkker på enden av et tau - som skal festes rundt nakken til de dødsdømte når de blir hengt fra galgen.

I tillegg trenger de nye statlige bødler som skal utføre selve henrettelsen. Myndighetene har utlyst en stillingsannonse i lokale medier hvor de søker etter kandidater med «utmerket moralsk karakter» i alderen mellom 18 og 45 år, skriver The New York Times.

Det påpekes også at kandidaten bør ha «sterk psyke». Det tilbys en månedslønn på 36.310 srilankiske rupi, som tilsvarer omtrent 1700 kroner.

- Sri Lanka har gjort noe så bisart som å annonsere etter bødler – en jobbannonse de færreste har lyst til å lese, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Symbolpolitikk av verste slag

Sri Lankas president Maithripala Sirisena kunngjorde forrige uke overfor nasjonalforsamlingen at han vil gjenoppta praksisen med henrettelser ved henging for narkotikaforbrytere. Den upopulære presidenten stiller til gjenvalg neste år. Kritikerne mener han tyr til den drastiske straffepraksisen for å sanke stemmer.

- Dette er symbolpolitikk av verste slag, der man rett og slett skal drepe mennesker i et forsøk på å blåse liv i en litt upopulær karriere, sier Egenæs.

- Man må ikke la seg lure til å tro at dette er tiltak mot narkotikakriminalitet. Dette gjør han kun for å få folk til å stemme på ham, legger han til.

Srilankiske dommere har fortsatt med å idømme dødsstraff til tross for den midlertidige stansen i henrettelser. Siden 2004 har det vært dødsstraff for narkotikaforbrytelser, voldtekt og drap, men i realiteten har de fått livstid i fengsel, ifølge BBC.

Bøddelen fikk sjokk og sluttet i jobben

Generelt sett har det vist seg å være vanskelig å fylle stillingen som offentlig bøddel i Sri Lanka. Før i tiden var jobben som bøddel noe som gikk i arv fra far til sønn.

Selv om landet har hatt en midlertidig stans i praksisen siden 1976, et såkalt moratorium på henrettelser, har de jevnlig søkt etter bødler, slik at de har en kvalifisert person hvis henrettelsene eventuelt gjenopptas.

Les også

Sri Lankas president har oppløst nasjonalforsamlingen

Siden moratoriet ble innført på midten av 1970-tallet, er det kun tre personer som har besatt stillingen som offentlig bøddel. Ingen av dem har gjennomført noen henrettelser. Landets siste bøddel gikk av i 2014.

- Han gikk av første gang han så galgene. Han ble så forferdet at han ville slutte, sier Egenæs.

Egenæs henviser til 45 år gamle P.S.U. Premasinghe som valgte å si opp kort tid etter å ha påbegynt jobbtreningen. Premasinghe fikk nemlig sjokk ved første øyekast av galgene i landets hovedfengsel i hovedstaden Colombo.

For øyeblikket er det 1300 dødsdømte personer som soner i fengsel i Sri Lanka, hvorav 48 er dømt for narkotikarelaterte forbrytelser.

Fengselsmyndigheter har nå begynt å utarbeide lister over dødsdømte narkotikaforbrytere. Ifølge The Guardian er det allerede 20 personer som står i fare for å bli henrettet.

Landets justisdepartement har også startet prosessen med å importere nye renneløkker. Fengselets ubrukte renneløkker er nemlig blitt gamle, ettersom de ble importert fra Pakistan for tolv år siden.

Hyller Dutertes blodige narkokrig

President Sirisena har nå besluttet å føre en beinhard krig mot narkotikaforbrytere. Han var nylig på statsbesøk på Filippinene hvor han hyllet landets president Rodrigo Dutertes og hans brutale krig mot narkotika.

- Krigen som du har ført mot narkotika og kriminalitet, er et eksempel for hele verden - og for meg personlig, sa president Sirisena til Duterte under statsmiddagen.

- Narkotikatrusselen er ustyrlig i landet mitt, og jeg mener vi bør følge i dine fotspor for å få kontroll over denne faren, sa han, ifølge filippinske medier.

Les også

Duterte: - Drep alle biskoper

Mer enn 5000 narkotikaforbrytere og rusmisbrukere har blitt drept på Filippinene siden president Duterte startet den blodige krigen mot narkotika i 2016, ifølge filippinsk politi.

Aktivistgrupper mener imidlertid at det reelle tallet er nærmere 12.000 drepte, og at flere av dem har vært utenomrettslige henrettelser, skriver The Washington Post.

Antall narkotikarelaterte pågripelser i Sri Lanka har økt jevnlig siden 2013. Cannabis og heroin er den mest utbredte narkotikaen i landet, og myndighetene uttrykker bekymring for at øynasjonen skal bli et omfattende transittpunkt for narkotikasmugling i Asia.

- Dødsstraff har ingen effekt

Egenæs erkjenner at narkotikaproblemene i Sri Lanka og på Filippinene åpenbart bekymrer innbyggerne, men understreker at all forskning og erfaring tilsier at dødsstraff har liten effekt.

- Vi har ingen holdepunkter for at narkotikasmugling, -omsetning og -misbruk går ned fordi man har muligheten til å dømme folk til døden for denne typen forbrytelser. Det eneste det gjør, er å brutalisere samfunnet og signalisere at det å drepe folk, er en løsning på sosiale problemer, sier Egenæs.

- Egentlig er trenden at verden er på vei bort fra dødsstraff. Så det er synd at Sri Lanka opphever moratoriet på dødsstraff, sier han.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken