*Nettavisen* Nyheter.

Sri Lanka vil telle antall krigsofre

Colombo (NTB-AFP): Sri Lanka har besluttet å gjennomføre en landsdekkende undersøkelse for å finne ut hvor mange som ble drept under landets 37 år lange borgerkrig.

Undersøkelsen settes i gang torsdag og skal være fullført innen seks måneder. Over 14.000 landsbyer vil få besøk av de i alt 16.000 utsendingene som skal stå for opptellingen.

Kunngjøringen ble offentliggjort på nettsiden til president Mahinda Rajapakse onsdag, halvannen uke etter at Sri Lanka var vert for toppmøtet i Samveldet.

Møtet ble overskygget av oppmerksomhet rundt menneskerettssituasjonen for landets tamilske minoritet, ikke minst fordi den britiske statsministeren David Cameron besøkte de tamilske områdene nord på øya.

Rajapakse og hans regjeringen har fått hard kritikk fra en rekke vestlige land for ikke å ha iverksatt en uavhengig gransking av hva som skjedde under den siste fasen i krigen mot opprørsgruppa Tamiltigrene.

FN-organisasjoner og menneskerettsgrupper mener at så mange som 40.000 sivile kan ha blitt drept under regjeringshærens offensiv, men Rajapakse vil ikke åpne for at utenlandske eksperter kommer til landet for å gjøre en uavhengig gransking. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.