Gå til sidens hovedinnhold

Sri Lankas første kvinnelige sjefsdommer sparket

Colombo (NTB-AFP): Sri Lankas president Mahinda Rajapakse har sagt opp landets første kvinnelige sjefsdommer etter at nasjonalforsamlingen stemte for at hun bør stilles for retten.

Dommeren Shirani Bandaranayake har tatt en rekke beslutninger som regjeringen har vært misfornøyd med. Internasjonale organisasjoner har innstendig bedt regjeringen om ikke å sparke henne. Men søndag ble avskjedigelsen levert i brevs form til dommeren.

Presidenten skal ha tilbudt den kvinnelige dommeren å pensjonere seg frivillig, noe hun skal ha sagt nei til.

Bakgrunnen for avskjedigelsen er en parlamentarisk utredning som konkluderte med at Bandaranayake har en formue det ikke er gjort rede for, og at hun har misbrukt sin makt.

Dommeren avviser anklagene, og rapporten er blitt slaktet av landets høyere domstoler. De mener at prosessen har vært i strid med grunnloven. Landets domstoler har ikke vært virksomme siden tirsdag ettersom advokater har holdt seg borte i protest mot behandlingen som sjefsdommeren har fått.

Både Storbritannia og USA har uttrykt stor bekymring for avstemningen i nasjonalforsamlingen fredag. Samveldet har dessuten bedt president Rajapakse om å reflektere over spørsmål knyttet til grunnloven i det landet forbereder seg på å være vert for Samveldets neste toppmøte senere i år. Ledere fra 54 land er ventet til møtet. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis