RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Dinuka Liyanawatte (Reuters)

Sri Lankas krigshistorie overskygger toppmøte

Sri Lanka blir boikottet og konfrontert med sin blodige historie når landet er vertskap for toppmøte i helgen.

Colombo (NTB-AFP-Reuters): Sri Lankas regjering håper å vise seg fram fra sin beste side når ledere fra rundt 50 tidligere britiske kolonier samles i Colombo fra fredag til søndag. Men ikke alle har glemt den blodige avslutningen på borgerkrigen mot opprørsgruppa Tamiltigrene våren 2009. 40.000 mennesker skal ha mistet livet under offensiven, de fleste sivile tamiler.

Flere statsministre holder seg hjemme.

Canadas statsminister Stephen Harper sa allerede i april at han ikke ønsket å delta på toppmøtet. Søndag ble det klart at heller ikke Indias statsminister Manmohan Singh vil reise til Colombo, og tirsdag kom samme beskjed fra Mauritius.

Både India og Mauritius vil i stedet være representert ved landenes utenriksministre, mens Canada nøyer seg med å sende en statssekretær med menneskerettigheter som spesialfelt. Både India og Mauritius har store tamilske minoriteter, mens mange tamilske asylsøkere har slått seg ned i Canada.

Cameron til Jaffna?
Storbritannias statsminister David Cameron reiser til Sri Lanka som planlagt, men han har samtidig lovet å gi menneskerettsspørsmål en høy profil i forbindelse med besøket. Det vil han blant annet gjøre ved å ta turen innom den tamilskdominerte Jaffna-halvøya helt nord i landet.

På forhånd har han bedt Sri Lanka etterforske hvorvidt regjeringshæren begikk krigsforbrytelser under offensiven våren 2009.

Et FN-panel har tidligere konkludert med at det etter alt å dømme ble begått krigsforbrytelser av både regjeringssoldater og opprørere under krigen. I fjor vedtok dessuten FNs menneskerettighetsråd en resolusjon der Sri Lanka ble bedt om å gjøre mer for å skape forsoning med landets tamilske minoritet. Norge var blant landene som sørget for at resolusjonen fikk flertall.

Uvanlig protest
Siden borgerkrigen tok slutt har de tamilsk-befolkede områdene i nord og øst vært sterkt militarisert. Mange tamiler var i lang tid internert i store leire. Nå har de fleste blitt tilbakeført til lokalsamfunn, men militæret legger fortsatt beslag på jordområder der det tidligere bodde tamiler.

Tirsdag deltok flere hundre tamiler i en sjelden demonstrasjon der de krevde at 30.000 mennesker får tilbake jord som ligger innenfor en militær «høysikkerhetssone» på Jaffna-halvøya.

På forhånd skal arrangørene ha mottatt dødstrusler, i tillegg til at det skal ha blitt kastet hoder fra slaktede kyr inn i boligene deres.

Voldtekter
Nylig holdt organisasjonen Human Right Watch et seminar der det ble fremsatt nye anklager om at sikkerhetsstyrker kidnapper og voldtar lokale tamiler.

Men menneskerettssituasjonen på Sri Lanka vil på ingen måte stå på det offisielle programmet under toppmøtet. Vertskapet insisterer på at dette handler om landets egne problemer, som ingen andre bør blande seg inn i.

Regjeringen mener dessuten at de ferskeste anklagene er ledd i en svertekampanje som tidligere LTTE-opprørere står bak.

I stedet sier president Mahinda Rajapakse at han ser fram til å vise fram Sri Lankas «omfattende forvandling» etter at landet i flere tiår har lidd under det han kaller «en brutal krig mot terrorisme». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere