RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sørlandet, vegeterende med tærne i tangen?

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sørlandet er mye mer enn sol, sommer og idylliske skipperhus, skriver Nettavisens gjesteredaktør, Knut Henning Thygesen (Rødt).

Av Nettavisens gjesteredaktør, Knut Henning Thygesen (Rødt): Sørlandet er mye mer enn sol, sommer og idylliske skipperhus. Landsdelens folk har året gjennom snarere hendene fulle av avansert industriell produksjon enn tærne i tangen, vegeterende og innadvendt. De to Agderfylkene er blant de fremste i landet på eksport og rager på toppen innen en rekke sentrale industriområder.

Les også: «Sørlandet lukkes når turistene drar»

Bildet av Sørlandet er nedarvet siden Gabriel Scott og Wilhelm Kraghs tid og har festet seg gjennom hundre år som sommersted for storbyenes ferierende. Og dommen er klar: I en undersøkelse fra «Omdømmebarometeret», som måler folks syn på Sørlandet oppfattes landsdelen som et feriested med dårlige jobbmuligheter. I folks øyne er sørlendingen lite nyskapende og lite internasjonalt orientert. Også Sørlendingens selvbilde preges av dette.

Virkeligheten er en annen. Samlet sett eksporterte de to Agderfylkene bearbeidede varer for over 32 milliarder, eller 115118 kroner pr. innbygger I 2010. Det siste tiåret har landsdelen hatt en formidabel vekst i verdiskapingen. Det er særlig leveranser til olje og gassproduksjonen og prosessindustrien utviklingen har vært positiv. Også i Agders østlige region er industriproduksjonen markant. Bare innen mekanisk industri produserer 700 ansatte verdier for en milliard. I det idylliske Risør jobber en av fem i industrien, 5 % mer enn landet for øvrig. Så når «Trebåtfestivalen» stenger i august, fortsetter «det skjulte livet» i Risør sin produksjon.

Men det er i Vest-Agder veksten er størst. Rektor ved Universitetet i Agder UiA og leder for Sørlandsutvalget Torunn Lauvdal sier til Nettavisen at Vest-Agder er Norges største eksportfylke, dersom en ser bort fra petroleumsindustrien. Statsminister Jens Stoltenberg mener «industrien på Sørlandet er et lokomotiv for å utvikle norsk næringsliv.» ifølge NIBR har Sørlandet landets høyeste vekst i kompetanseintensive arbeidsplasser.

Dagens virkelige Sørland fremstår med et voksende forskningsmiljø og arbeidsplasser med høy kompetanse. Også morgendagens utfordringer med økende krav til miljøteknologi preger satsingen, for eksempel vindmøller og solceller. Kanskje har Sørlandet lært av de bitre erfaringene fra hundre år tilbake da flere av byene ikke greide overgangen fra seil til damp og diesel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere