RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NORSK KVINNE DØMT: Rettsaken fant sted i Quito i Ecuador.
NORSK KVINNE DØMT: Rettsaken fant sted i Quito i Ecuador. Foto: David Berkowitz

Sørlandskvinne (51) dømt til ti års fengsel i Ecuador

Sist oppdatert:
Sørlandskvinnen som ble tatt med tre kilo kokain på en flyplass i Ecuador i februar, er dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling, skriver avisen Lindesnes.

Kvinnen ble tatt med tre kilo kokain i kofferten på flyplassen Mariscal Sucre utenfor den ecuadorianske hovedstaden Quito i februar. Siden har hun sittet i fengsel.

– Det er ingen tvil om at det har skjedd noe kriminelt. Kofferten det ble funnet narkotika i, tilhørte tiltalte. At hun kun var i landet i fem dager, var mistenkelig, sa dommeren i retten mandag, ifølge Fædrelandsvennen.

– Jeg syns dette var veldig strengt. Det ble tidlig klart at dette kunne bli utfallet, siden strafferammen er 8 til 16 år. Men dette er veldig tøft for min klient og familien, sier kvinnens norske advokat Nils Grønås til NTB.


Dommen ble anket på stedet, ifølge avisen Lindesnes.

Les også: Narkotikasiktet norsk kvinne innlagt på sykehus

Les også:  Narkosiktet bestemor sier hun er uskyldig

Avgjort på tre timer

Kvinnen var ikke til stede i rettssalen mandag, men forklarte seg og fulgte rettsmøtet via videooverføring fra fengselet. Rettssaken startet ved 16-tiden norsk tid. Klokken 19 var dommen klar.

– Det er ingen ting som overrasker meg med rettssystemet i Ecuador lenger. Det har vært så mye rart at man nesten blir mer overrasket hvis ting går normalt, sier Grønås.

– Bare det at min klient deltar på en videolink, det ville vært utenkelig her. Det jeg har hørt, er at de ikke hadde transport for henne til rettsmøtet. Det forteller vel alt, sier advokaten.

På sikt vil han jobbe for en soningsoverføring til Norge, men han sier dette er uaktuelt før ankesaken er over. Det finnes ingen utleveringsavtale mellom Norge og Ecuador, og dermed er det heller ikke sikkert det er mulig å få til en utlevering.

– Aldri sett kokain

Kvinnens ecuadorianske forsvarer, advokat Oswaldo Trujillo Santillan, ba om frifinnelse. Selv hevder kvinnen at hun ble lurt av en ecuadoriansk mann hun traff på internett, og etter hvert oppfattet som sin kjæreste.

– Jeg vet ikke hva kokain er. Jeg har aldri brukt det og aldri sett det før, sa hun da hun forklarte seg for retten mandag.

Videre sa hun at hun ikke ante at det var narkotika i den burgunderrøde kofferten, før den ble åpnet på flyplassen.

– Jeg skulle hente noen dokumenter som en mann skulle levere til meg. Han kom med dokumentene og viste dem til meg. Dokumentene var på spansk, og jeg skjønte ikke hva som sto på dem, men jeg tenkte at det så greit ut. Så jeg tok dem med meg, jeg skulle hjem, forklarte kvinnen ifølge Lindesnes.

Brukte Google translate

Kvinnens lokale forsvarer, advokat Oswaldo Trujillo Santillan, sa at politiet brøt loven da de anholdt sørlendingen på flyplassen, fordi de ikke leste opp rettighetene hennes på norsk.

– Jeg ber om at vi holder oss til saken, svarte dommeren da.

Politiet mener kvinnen forsto hva som skjedde da hun ble pågrepet, takket være den nettbaserte og automatiske oversetteren til Google.

– Vi satte oss begge ved datamaskinen og Google translate. Det var noen vanskeligheter med oversettelsen, men mitt inntrykk var at hun forsto det som ble sagt, forklarte en politimann for retten.

Rettssaken mot henne startet mandag morgen lokal tid. Kvinnens ecuadorianske forsvarer sier dommen kommer senere samme dag, når hovedforhandlingene er ferdige.

– Vi har ingen bevis for å bevise at hun er uskyldig, sa forsvareren til Lindesnes før rettssaken begynte. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere