*Nettavisen* Nyheter.

SSB: - Flyktningprogram er god investering

Oslo (NTB): Introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger er en god investering, slår Statistisk sentralbyrå (SSB) fast.

Programmet ble i 2004 obligatorisk for alle flyktninger som fikk oppholdstillatelse i Norge, samt familiene deres. SSB har for tredje år på rad vurdert hvordan det har gått med deltakerne ett år etter avsluttet program.

Resultatene fra høsten 2008 er nå klare og viser at de rundt 959 millioner kronene som brukes hvert år, trolig er en god investering, skriver Aftenposten.

Ifølge SSB-tallene var 63 prosent enten i ordinært arbeid eller høyere utdannelse. 13 prosent var ledige eller på tiltak, mens 24 prosent hadde annen eller ingen registrering.

Andelen i jobb eller utdanning var like høy for de to første kullene som gikk ut. Men når det første kullet nå er fulgt i tre år, viser det seg at særlig flere kvinner øker yrkestilknytningen over tid.

Ett år etter endt program er 55 prosent av de nyankomne flyktningene sysselsatt Det er en like stor andel som for hele flyktningbefolkningen, inkludert velintegrerte grupper som chilenere, srilankere og vietnamesere.

SSB-rådgiver Kristin Henriksen mener resultatene fortjener oppmerksomhet.

Tall fra Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) viser imidlertid nedgang i andelen som går direkte ut i arbeid. Ifølge IMDi begynte 44 prosent rett i jobb i fjor, mot 53 prosent i 2008. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.