*Nettavisen* Nyheter.

SSB: Minst 30.000 oljejobber forsvinner

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår kraftig nedgang i oljeinvesteringene i år, neste år og i 2018. Ifølge byrået går hver femte oljerelaterte stilling med i dragsuget. Bildet viser Oseberg feltsenter i Nordsjøen. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

13.03.15 10:29

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår kraftig nedgang i oljeinvesteringene i år, neste år og i 2018. Ifølge byrået går hver femte oljerelaterte stilling med i dragsuget.

– Det tilsvarer arbeidsplassene i en middels stor by og er ikke noe å kimse av. Det er et betydelig sjokk, sier forsker Ådne Cappelen i SSB til Dagens Næringsliv.

SSB anslår at det i dag er rundt 155.000 jobber knyttet til leveranser til oljeinvesteringene og 30.000 av disse vil trolig forsvinne.

Når alle oljerelaterte jobber tas med, som de som jobber med å få opp oljen og de som leverer varer og tjenester direkte på sokkelen, er det totalt 240.000 arbeidsplasser. Også her står mange jobber i fare.


Investeringsprognosene som ble lagt fram torsdag, er mer pessimistiske enn tidligere. Økonomene tror nå at oljeinvesteringene vil falle med 16 prosent i år, 8 prosent neste år og ytterligere to prosent i 2017. Forsker Torbjørn Eika ved SSB tviler på at det blir investeringsoppgang av betydning i årene etter 2018. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.