RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SSB ser svak vekst (Ny)

Sist oppdatert:
Ifølge Statistisk sentralbyrå var det ingen vekst i den norske fastlandsøkonomien i fjerde kvartal, og utsiktene for i år er også temmelig labre
Oppdatert med flere detaljer.

BNP for fastlands-Norge var uendret fra tredje til fjerde kvartal, korrigert for normale sesongsvingninger, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ifølge en rundspørring gjort av nyhetsbyrået Reuters, ventet økonomene i snitt en nedgang på 0,1 prosent.

For hele 2002 økte BNP for fastlands-Norge med 1,3 prosent. - Men regnet som vekst gjennom året var økningen i 2002 på beskjedne 0,5 prosent. Konjunkturnedgangen gjennom de siste årene førte dermed norsk økonomi inn i en klar lavkonjunktur i 2002, skriver SSB.

Inkludert oljesektoren økte BNP sesongsjustert med 0,2 prosent fra tredje til fjerde kvartal. For året økte dette tallet med 1,0 prosent.

- Lav økonomisk vekst internasjonalt, sammen med stram pengepolitikk på toppen av flere år med svekket konkurranseevne for norske bedrifter på grunn av høy vekst i lønnskostnadene, er viktige faktorer bak den svake veksten, skriver byrået.

Labre utsikter
Vekstutsiktene for norsk vekst i 2003 er heller ikke lystige.

- Norsk økonomi er nå inne i en lavkonjunktur, som først vil snu i slutten av 2004. Rentene vil kunne komme ytterligere noe ned, og krona svekke seg mot euro, skriver SSB.

Totalt sett venter SSB en vekst i BNP på 0,1 prosent i 2003. For fastland-Norge ventes en vekst på 0,7 prosent. Det fremgår av byråets Økonomiske Analyser. I desember var prognosen en vekst på 0,8 prosent totalt og 0,9 prosent for fastlandet

Byrået tror nå inflasjonen korrigert for energipriser og skatt/avgift (KPI-JAE) vil bli 2,3 prosent i 2003, mot et tidligere anslag på 2,2 prosent. Norges Bank styrer mot å holde denne kjerneinflasjonen på 2,5 prosent to år frem i tid.

SSB ser nå en arbeidsledighet på 4,3 prosent i snitt for 2003, mot et tidligere anslag på 4,4 prosent. Lønnsveksten i 2003 ventes nå å bli 4,6 prosent, mot et tidligere anslag på 4,4 prosent.

Nærmer seg
Det siste året har Norges Bank og SSB vært klart uenige om utsiktene for økonomien, og dermed også om hvor høy renten burde være.

Norges Bank har fryktet lønns- og lånefest mer enn SSB, og holdt frem til desember styringsrenten oppe på 7,0 prosent, men nå har Norges Bank nedjustert sine anslag og tatt konsekvensen ved å kutte renten.

SSB regner nå med at gjennomsnittlig pengemarkedsrente i år blir 5,4 prosent, mot et anslag på 6,9 prosent i desember 2002, noe som i stor grad reflekterer at Norges Bank siden siste har kuttet styringsrenten fra 7,0 til 5,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere