*Nettavisen* Nyheter.

Staalesens paranoia

Foto: SCANPIX

Hjemsøkt av fortiden og med en klonet Veum i hodet, er Gunnar Staalesen klar for bokhøsten.

25.08.06 13:24

Samtidig som Varg Veum tar fatt på opptak til det store lerret i «Bitre blomster», er Staalesens romanfigur klar for scenen i Bergen - og snart bokaktuell med nok en krim om den loslitte etterforskeren. I alle kanaler møter vi en forskjellig Veum, med ulik dialekt og alder, og ulike rekvisitter.

- Går det ikke i ball snart, herr Staalesen?

- For meg og sikkert for leserne har Varg Veum slik vi kjenner ham fra bøkene for lengst blitt en levende person. Derfor var det en utfordring når jeg skulle skape en yngre utgave som var ung i nyere tid. Men etter hvert kom jeg på at det faktisk var jeg som har laget ham, og da gikk det greit, forklarer Staalesen til TV 2 Nettavisen.

Vi treffer ham i en fornem hotellgarasje i Bergen, lett oppstemt med grillkanapeer i hånden, før han skal på scenen og snakke varmt om høstens storsatsninger.

- Film er også en svært dyr produksjon, så jeg måtte ta en beslutning at det var greit å skrive Veum til nåtiden. Det ble også tidlig klart at jeg ikke har noen innflytelse på filmens Veum, jeg har på en måte gitt ham fra meg, sier Staalesen. Til filmene bidrar han mer som en konsulent på hvilke handlinger og personlige trekk som ville vært naturlig for Veum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: DNS

Klonet Veum

I forfatterens hode er det nå derfor to Veum'er. Veum som vi kjenner fra bøkene, og den unge mannen «med talefeil» i Trond Espen Seim sin skikkelse. Derfor var det ingen sak å bli ferdig med boka som kommer på Gyldendal i høst.

- Mesteparten av boken skrev jeg også ferdig før arbeidet med filmene.

Bøkenes Veum er født i 1942 og er en anti-helt og en slags nordisk utgave av Raymond Chandlers Philip Marlowe. Den første boka, «Bukken til havresekken», utkom i 1977, og fra da av har den loslitte privatdetektiven vært en kjent person innen norsk samtidislitteratur. Nummer 14, «Ansikt til ansikt», utkom i 2004 -samme året som Dagbladets lesere kåret Veum til tidenes norske krimhelt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX

I årets utgivelse, «Dødens drabanter», blir Staalesen hjemsøkt av fortiden. Handlingsgangen spenner over hele Veums karriere, der hovedpersonen må stå til ansvar for et helt samfunn sin unnlatelsessynd.

- Nåtidshandlingen er 1995. Så får han en telefon fra en tidligere kollega i barnevernet som forteller om en gruoppvekkende nyhet fra den tiden da Veum selv jobbet i barnevernet i 1970. Siden hopper handlingen til 1974 og så er det lagt et langt handlingsløp til 1984, forklarer Staalesen.

- Slik sett går jeg inn på en Veum i mange aldre, men likevel blir det forskjell på dette og den unge Veum du møter i filmene. For eksempel vil ikke Veum som er født i 1942 bruke mobiltelefon da han var yngre.

Klassikere for menigheten

Boka utkommer i oktober, samme måned som det utgis CD med Veums favoritter (15. oktober) og stykket «Falne engler» har premiere på Den Nationale Scene i Bergen (28. oktober).

Teaterstykket byr på en hyllest til 1960-tallsrocken og har bergensskuespiller Bjørn Willberg Andersen i hovedrollen.

- Oppføringen ligger nok nærmere bøkenes Veum, sier Staalesen.

- Men det nytter ikke å sitte i salen å tro at du vet hvordan det ender, for slutten, den har jeg skrevet om, humrer han.

Mens prøvene går i gang på DNS, starter også opptakene til den første av to Veum-filmer i disse dager. Over årsskiftet starter så opptakene til to av fire tv-filmer. Som et krav til støtten fra Norsk Filmfond må samtlige produksjoner være klare i 2008.

- Blir det ikke travelt?

- Heldigvis, det der har ikke jeg noe med. Så jeg toer mine hender, sier Staalesen og ser frem til en ny høst med gode gamle Varg'en i bokform.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.