RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stabilt voksende gjeld i Norge

Sist oppdatert:
Gjelden til husholdningene fortsatte å øke i samme takt i februar som de siste månedene, mens bedriftene fortsatt er forsiktige
Lånevolumet i Norge, målt med Norges Banks Kredittindikator (K2) økte på årsbasis med 7,3 prosent i februar.

På forhånd var det ventet en vekst på akkurat 7,3 prosent, ifølge en rundspørring gjort av Reuters. I januar var veksten 7,2 prosent.

Det siste året har det vært et markant forskjell mellom husholdningene, som viser robust kredittvekst, og bedriftene som ikke øker i det hele tatt.

I februar økte husholdningene sin kreditt med 10,8 prosent, det samme som i januar. Her er det ikke noe konsensus, men Nordea skriver i dagens morgenrapport at de ventet 11,1 prosent for februar.

For bedriftene er det et fall på 0,2 prosent fra februar i fjor til februar i år. I januar var det et fall på 0,9 prosent.

Bakgrunn

Dette er et mål for hvor stor bruttogjeld norske husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Tallet publiseres av Norges Bank omtrent en måned etter avslutningen av den aktuelle måneden.

Det tallet som får mest oppmerksomhet er endringen i forhold til samme måned i fjor.

I tillegg til hovedtallet, er det fokus på endringen i kredittindikatoren for husholdningene isolert sett. Dette tallet svinger mindre fra måned til måned enn bedriftenes opplåning.

Norges Bank følger nøye med på kredittindikatoren for å vurdere om renten skal settes opp eller ned. En høy vekst i kredittindikatoren indikerer stor vilje til å låne til dagens rentenivå, og da øker sjansen for at renten blir satt opp for å øke "prisen på penger".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere