RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig flere asylsøkere trekker tilbake søknaden


Akuttmottaket i Råde i Østfold er landets største med plass til 1000 asylsøkere. Men i begynnelsen av desember var bare 198 sengeplasser i bruk.
Akuttmottaket i Råde i Østfold er landets største med plass til 1000 asylsøkere. Men i begynnelsen av desember var bare 198 sengeplasser i bruk. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Over 300 asylsøkere har hittil i år ombestemt seg etter å ha søkt asyl i Norge.

De siste månedene har det vært en liten økning i antall asylsøkere i Norge som har trukket tilbake søknaden sin og reist hjem. Det viser tall Nettavisen har fått fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

I januar måned var det kun 16 asylsøkere som valgte å trekke tilbake søknaden før den ble behandlet av UDI. Påfølgende måned var tallet steget til 22 tilfeller.

I september, oktober og november har det vært henholdsvis 50, 46 og 67 asylsøkere som har trukket tilbake søknaden sin om opphold til Norge.

- Kan være tilfeldigheter
- Det kan være flere årsaker til dette. Men denne økningen er ikke signifikant i forhold til hvor mange som har kommet, fordi det har kommet 30.000. Så det kan være en del av forklaringen på økningen, sier statssekretær for innvandringsministeren, Jøran Kallmyr (Frp), til Nettavisen.

Statssekretær Jøran Kallmyr, Frp.

- Dette kan være tilfeldigheter. Det er normalt sett noen som trekker søknadene sine. Men her er det snakk om små variasjoner. Så det er altfor få til å ha noen effekt, sier Kallmyr.

- Dette er sannsynligvis personer som innser at de ikke har noe med asylinstituttet å gjøre, legger han til.

Albania og Syria
Til sammen gjelder dette 332 asylsøker hittil i år. Samtidig har 331 asylsøkere fått søknaden sin henlagt hittil i år. De fleste som har trukket søknaden sin eller fått søknaden sin henlagt, er fra Albania (111), Syria (80) og Irak (79).

De siste tre ukene har det vært en kraftig nedgang i antall registrerte asylsøkere til Norge. I uke 48 var det 968 asylsøkere, mens de to siste ukene har det vært henholdsvis 363 og 285 registrerte asylsøkere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere