RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig flere bankran i Europa

Sist oppdatert:
Mens Nokas-ranerne risikerer mer enn 21 års fengsel, kommer nyheten om at det ranes banker en gang hvert 90. minutt i Europa
Nokas-ranet var et av de mest brutale i norsk kriminalhistorie, og endte med drapet på politimannen Arne Klungland og utsikter for 21 års fengsel eller mer for de fleste av de involverte.

Men Nokas-ranet er på langt nær enestående.

En fersk rapport fra Den europeiske bankføderasjonen (FBE) viser at banker i Europa ranes en gang hvert 90. minutt. Samtidig blir ranene stadig mer brutale, noe som bekymrer FBE.

Banker har blitt stadig mer vant til å se på over-regulering og børskrakk som risiko for virksomheten, men samtidig har ikke risikoen for bankran blitt mindre, og de har blitt farligere for bankene. I stadig økende grad tar bankranere i bruk brutale metoder som eksplosiver og kidnapping, skriver Financial Times.

I Sverige har det i det siste vært flere eksplosive ran av pengetransporter, hvor de rett og slett har blitt sprengt i luften av ivrige voldsmenn på jakt etter lettjente penger. Også det er et økende problem for europeiske banker, viser rapporten. Organiserte bander som opererer på tvers av landegrenser, tar i bruk de metodene som er nødvendig for å få hendene på kontanter.

Ifølge Financial Times kommer veksten i voldelige ran til å fortsette.

"Vi frykter at kriminelle vil ty til større grad av vold for å nå sine mål. De stadig høyere investeringene bankene gjør for å sikre sine filialer, gjør at de kriminelle må finne andre måter å komme til pengene", heter det i rapporten.

Ifølge FBE var det totalt 5864 bankran i 25 land i EU, pluss Sveits, Norge og Island i 2004. Fjorårets tall er ennå ikke tilgjengelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere